Зам.-министър Стратев участва в откриването на Международното изложение „Агротика“ в Солун
Секция: ИКОНОМИКА
02 Февруари 2024 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Стратев участва в откриването на Международното изложение „Агротика“ в Солун

/КРОСС/ Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев участва в откриването на 30-то Международно изложение за селскостопанска техника, оборудване и консумативи „Агротика", което се проведе в Солун, Гърция. Той направи обиколка на изложението, където му бяха представени нови модели селскостопанска техника и инструменти, оборудване и аксесоари, консумативи и посадъчен материал, горива, както и иновативни технологии и цифрови приложения. 

В събитието участваха и гръцкият министър на развитието на селските райони и храните Лефтерис Авгенакис, министърът на земеделието, развитието на селските райони и околната среда на Кипър Мария Панайоту и министърът на земеделието, рибарството, храните и правата на животните на Малта Антон Рефало.

По време на откриването на изложението заместник-министър Стратев заяви, че България и Гърция споделят редица общи традиции и характеристики в областта на селското стопанство, както и много сходни природни и климатични условия за развитие на сектора. „Обединени сме както от идентични проблеми, така и от желанието ни да намерим начини за решаването им.  Трябва  да устоим на кризи и да развиваме устойчив сектор, като се грижим за неговата икономическа стабилност, продоволствена сигурност, включително благосъстоянието на заетите в селското стопанство и осигуряването на качествени и безопасни продукти и храни", допълни заместник-министърът. Според него селското стопанство се превръща във все по-високотехнологична индустрия, като отсега нататък ще се изисква стабилна връзка между научни изследвания и практика. „Днес, повече от всякога, трябва да се стремим към устойчивост на сектора, спазвайки баланса между неговите социални, икономически и екологични аспекти", категоричен бе той. 

Изложението „Агротика" е най-голямото в агроикономическия сектор в Гърция и е едно от най-важните изложбени събития в Европа. При последното си издание на площ от 60 000 кв. м. това изложение е успяло да привлече  близо 150 000 посетители и повече от 2000 изложители.