Григ и Шостакович в изпълнение на „София квартет“
Секция: КУЛТУРА
02 Февруари 2024 21:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Григ и Шостакович в изпълнение на „София квартет“

/КРОСС/ На 5 февруари 2024 от 19:00 ч. в Камерна зала „България" най-старият квартет на Софийската филхармония „София квартет" ще представи Струнен квартет № 1 оп. 27 от Едвард Григ и Струнен квартет № 4 оп.83 от Дмитрий Шостакович.

Едвард Григ издига норвежката музика до върховете на световната класика и прави културата на тази скандинавска страна своето послание към другите народи. „Бонбони, обвити в сняг" - така Клод Дебюси описва музиката на Григ. Както много композитори-романтици, така и Григ се поддава на всеобщата романтична тенденция към национално музикално самоопределение. Пътят към него е във фолклорното наследство, което през целия си живот композиторът събира, изучава и ползва като източник на идеи. Последните си десетилетия посвещава на миниатюрата в различни сборници.

Творчеството на Дмитрий Шостакович има специално място в музиката на ХХ век. Емблематични са произведенията му в различните жанрове, в които пише - опера, оркестрова и инструментална музика, камерно и вокално творчество, музика за филми, театрални постановки и др. Съдбата му на творец е сложна. Оставaйки да живее и работи в родината си, той е принуден да понася ударите на политическия режим. Музиката му е възхвалявана и награждавана с най-високи държавни отличия, същевременно е заклеймявана като „формалистична и вредна" и е застрашавано физическото му оцеляване.

Името „София квартет" е символ на качество - ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина, богата дискография и 40-годишна история.

Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Василена Милева - част от състава на първи цигулки в Софийската филхармония. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на Софийски солисти. Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а доайенът на състава Валентин Геров е една от най-добрите първи виола на България, водач на виолите в оркестъра „СИФ 309" за записи на филмова музика, удостоен с редица отличия, сред които „Златна лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци, наградата „Музикант на годината" на предаването на БНР „Алегро виваче" и Държавното отличие „Златен век" за големи заслуги в областта на културата.

„София квартет" се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Репертоарът му се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които написани специално за него. По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет" са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет": по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки, четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис и др. Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия. Многобройни са спечелените награди, сред които най-високото музикално отличие у нас - „Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004, Националната награда „Златен квартет" на името на „Акад. Марин Големинов" 2017, Наградата за принос в българската култура „Златно перо" 2018.

Билети на касата на зала България и в Ивентим.