ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат репресирани по времето на тоталитаризма да могат да си закупуват до 3 г. осигурителен стаж
Секция: ПОЛИТИКА
05 Февруари 2024 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат репресирани по времето на тоталитаризма да могат да си закупуват до 3 г. осигурителен стаж

/КРОСС/ Репресирани хора, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което навършили 16 години не са работили, защото са били интернирани, да имат възможност да закупят до три години недостигащ осигурителен стаж със заплащане, предвиждат промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО). Това показва справка на интернет страницата на парламента. Законопроектът е подписан от Бойко Борисов, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Делян Пеевски и други народни представители.

Вносителите предлагат за осигурителен стаж при пенсиониране на хора по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица да се зачита и времето, което не достига като осигурителен стаж за придобиване право на пенсия по чл. 68 ал. 3 на КСО, уреждащ правото на пенсиониране, но не повече от три години, ако за това време са внесени осигурителни вноски.

В мотивите вносителите посочват, че по отношение на хората, попадащи в обхвата на Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, разпоредбите на КСО не дават възможност за закупуване на недостигащ осигурителен стаж, което не отговаря на принципите за равнопоставеност, залегнали в Държавното обществено осигуряване.

Те са общовалидни и не е редно една група осигурени да имат право да закупуват недостигащ осигурителен стаж, а други осигурени да нямат тези права, пишат авторите на проекта от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. Според тях е налице неравнопоставеност, затова целта на настоящите текстове е тя да бъде коригирана.

Промените засягат увеличение на новоотпуснатите пенсии средногодишно с 200 души, се допълва в мотивите. При положение, че средногодишно право на пенсия придобиват около 90 -100 хил. души, тези около 200 новоотпуснати пенсии не могат да повлияят негативно на бюджета на ДОО, смятат Борисов, Петков, Атанасов, Пеевски и останалите вносители.

Източник: БТА