Масирана ракетна атака в Киев, българската делегация е в бомбоубежище
Секция: СВЯТ
07 Февруари 2024 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масирана ракетна атака в Киев, българската делегация е в бомбоубежище

/КРОСС/ Русия нанесе ракетни удари по Киев и други украински градове в пиковите сутрешни часове в сряда. Това съобщиха от Военновъздушните сили на Украйна. В столицата са се чули няколко взрива, след което системите за противовъздушна отбрана били задействани.

Нападението съвпада с визитата на български депутати в украинската столица. В части от града е спряно електричеството и водоподаването, потвърди екипът на NOVA, който се намира в Киев. Специалните ни пратеници ни Иван Кънчев и Николай Кънчев прекараха часове в бомбоубежище.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в Telegram, че системите за ПВО също са се включили. Олег Синегубов, губернатор на североизточната Харковска област, каза, че руските ракети са ударили инфраструктурни обекти в град Харков.

Впоследствие стана ясно, че в Киев са нанасяни удари с крилати ракети. Те са били изстрелвани от стратегически бомбардировачи, уточниха местните власти.

Кметът Кличко съобщи, трима души са били ранени в района на Днепър, двама са хоспитализирани в столицата, а други шестима са потърсили лекарска помощ.

По информация на NOVA е ударен и жилищен блок в близост до българското посолство. В него в момента има пожар и тече евакуация на граждани.

"Чуха се сирени и по протокол всички слязохме в бомбоубежището. Това, което ни направи много силно впечатление, бяха децата - 4-5 годишни. Те спокойно и търпеливо чакаха със своите родители въздушната тревога да премине. През последните 2 години това е тяхното ежедневие. Тяхното детство е белязано", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.