Росен Желязков и парламентарната делегация се преклониха пред паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна
Секция: СВЯТ
07 Февруари 2024 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков и парламентарната делегация се преклониха пред паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация почетоха паметта на войниците, загинали за свободата и независимостта на Украйна. Българските парламентаристи поднесоха цветя пред мемориална стена в столицата Киев.

Българска делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на посещение в Украйна по покана на председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук. В състава й са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

Почти две години след началото на руската агресия в Украйна представителите на българския парламент имаха възможност да видят последиците от ракетните удари, покосили столицата Киев. Трудно е да си представим, че тези руини са били уютен и сигурен дом за много украински семейства, че в близост до тях е имало детски площадки и животът е протичал с нормален ритъм, коментира председателят на Народното събрание Росен Желязков. Ние разбираме болката на Украйна, ще продължим да подкрепяме страната и всички нейни граждани в стремежа им да изградят свободна, сигурна, независима и просперираща държава, добави той.

Посещението на българската парламентарна делегация започна със среща с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. По-късно председателят на Народното събрание Росен Желязков направи изказване пред депутатите от украинския парламент, които посрещнаха българските си колеги с аплодисменти.

България ще продължи да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и ще съдейства за възстановяването на страната след неоправданата руска агресия, заявиха в Киев българските парламентаристи.