Днес отбелязваме деня на пчеларя
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Февруари 2024 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Днес отбелязваме деня на пчеларя

/КРОСС/ На 10 февруари Православната църква чества деня на Св. Валентина и на Св. Харалампий. Според народните традиции 10 февруари е и ден на пчеларя, а силата на меда е открита именно от светеца.

Легендата разказва за страшните мъки, на които в тъмница е бил подложен светецът, за да се откаже от вярата си и да се отрече от нея. Божията ръка обаче излекувала раните му и той проповядвал правата вяра до смъртта си. В негова чест на деня му - 10 февруари - в църквата се освещава мед, за който се счита, че след това има божествена и изцеляваща лечебна сила.

Медът е наистина свещен - ценен като злато и лекуващ редица заболявания, но ползите от пчелите - тези чудни и работливи създания - далеч не се изчерпва с меда. Много хора се страхуват от тях, поради опасност от ужилване и евентуална алергична реакция, но това е погрешно схващане.

Пчелите не нападат, ако не се чувстват застрашени. Те не са агресивни и дори да ги оставите да пълзят по кожата ви, ако не ги предизвикате, няма защо да се страхувате от тях. Изключително ценни са, но малцина са наясно, че без пчели е застрашен животът на земята.

Знаете ли защо и познати ли ви са тези ползи от пчелите?

Земеделието е невъзможно без пчелите. Те опрашват културите и гарантират добра реколта. Там, където ги няма, се налага да се прави ръчно опрашване, което е трудоемко и неестествено. В някои части на света е развито подвижно пчеларство, при което земеделците наемат пчелни семейства, поставят ги близо до културите си и така решават проблема с опрашването. От пчелите зависи и опрашването, и съществуването на 80% от растенията на земята. Краят на пчелите ще означава край и на човечеството.

Освен меда пчелите ни дават още много продукти, които са пълни с витамини и минерали, укрепват имунната система и подпомагат лечението на редица заболявания. Сред тях са прашецът, прополисът и пчелното млечице. Отровата на пчелите се използва за нестандартно и нетрадиционно лечение на възпалителни заболявания като артрит. Лечението с отрова от пчели, посредством ужилване от тях, е древно и се е практикувало още в древни Индия, Китай, Египет. Днес то продължава да се използва от лечители за въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове.