Симеон Караколев: Едно от исканията на производителите е Закон за браншовите организации
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Февруари 2024 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Караколев: Едно от исканията на производителите е Закон за браншовите организации

/КРОСС/ В днешния ден очакваме да получим проекта на споразумения с правителството, да го обсъдим на управителен съвет или утре или в понеделник да бъде одобрен от наша страна и подписан от двете страни. Това каза Симеон Караколев - председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, в предаването „Тази събота" по бТВ.

До консенсуса се е стигнало след поредица от срещи, на които земеделските производители и фермерите са излагали своите искания и са заявили категорично, че няма да отстъпят от тях. Едната група искания са краткосрочните финансови цели. „За всички сектори, без зърнопроизводство, трябваше да се запазят ставките за подпомагане на фермерите 2022-2023 г. на същото ниво. За сектор „Зърнопроизводство", до 3000 дка, т.е. малките стопанства, да получават безусловно по 20 лева на декар. За средните - до 6000 и до 10 000 дка, с опростена процедура да доказват разходи и всички стопанства, които са на загуба, също ще получат подпомагане", обясни Симеон Караколев.

Едно от исканията на производителите е Закон за браншовите организации. „В България има над 200 браншови организации и е нормално да има такива, които да използват този момент и да кажат „Искаме едно, второ, трето или оставка на министъра". Без такъв закон няма как да има нужната дефиниция що е то браншова организация, за какво се бори и защо", подчерта Симеон Караколев.

бТВ, „Тази събота"