Протестиращи гръцки фермери блокираха национална магистрала край Солун
Секция: СВЯТ
11 Февруари 2024 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестиращи гръцки фермери блокираха национална магистрала край Солун

/КРОСС/ Националната магистрала, свързваща северния пристанищен град Солун с Мудания, Халкидики, ще остане затворена до 20 часа в неделя, след като фермерите засилиха протестите си, съобщава електронното издание на вестник "Катимерини".

Фермерите започнаха блокадата около 13:30 часа. на разклона за Мудания, блокирайки двете посоки на магистралата. Също така националната магистрала от Солун до Полигирос, Халкидики, е блокирана на кръстовището на село Галатиста. Колко ще продължи  на това затваряне в момента не е ясно, отбелязва изданието. Движението се пренасочва по алтернативни маршрути.

По-рано в неделя правителството повтори мерките си за подкрепа на фермерите, като същевременно сигнализира за фискални ограничения, както съобщи държавната телевизия ЕРТ.

Преди насрочената за вторник среща с протестиращите представители на фермерите, министър-председателят Кириакос Мицотакис, в седмичната си публикация в социалните медии, заяви в неделя: "Ние сме отворени за диалог, с отворени пътища".

Освен това правителственият говорител Павлос Маринакис в интервю за телевизия Скай в събота сутринта остави отворена възможността за по-ранно възстановяване на специалния данък върху потреблението на селскостопански дизел, възлизащ на 82 милиона евро.

Въпреки че сигнализира за фискални ограничения върху обезщетенията, правителството разглежда писмото на фермерите, в което са очертани техните искания. Танасис Контогеоргис, заместник министър при премиера, заяви в интервю, публикувано във вестник "Етнос" в неделя: "Икономиката на страната се подобрява, поради което можем да предоставим този пакет от мерки в подкрепа на фермерите. Ресурсите обаче не са неограничени и целта на правителството е справедливо разпределение на ресурсите, за да се осигури социално сближаване. Въпреки това сме отворени за продуктивен диалог без напрежение и това ще бъде отразено на срещата на министър-председателя с представители на селскостопанския сектор в Атина във вторник".