Атакуваха гръцки кораб с ракети край бреговете на Йемен
Секция: СВЯТ
12 Февруари 2024 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атакуваха гръцки кораб с ракети край бреговете на Йемен

/КРОСС/ Агенциите за сигурност съобщиха, че кораб е бил подложен на ракетна атака край южното крайбрежие на Йемен, докато е преминавал през стратегическия проток Баб ал-Мандеб.

Плаващият под флага на Маршаловите острови и собственост на Гърция кораб за насипни товари "е бил обект на ракети в два отделни случая" в рамките на 20 минути и е бил ударен и е претърпял физически щети по десния борд.

Екипажът е в безопасност и корабът се отправя към следващото пристанище. На борда е имало частен въоръжен охранителен екип, заявиха от агенцията за сигурност Ambrey.

Хутите, част от антизападната и антиизраелска "ос на съпротивата" на подкрепяните от Иран групировки, от месеци атакуват морски съдове в Червено море, което предизвиква ответни атаки от страна на САЩ и Великобритания.

Бунтовниците твърдят, че нападенията имат за цел да покажат солидарност с палестинците в Газа, която от октомври насам е опустошена от войната между Израел и Хамас.

Групата, собственик и оператор на кораба за товари, станал мишена на нападението, редовно търгува с Иран, "така че това е вероятната му дестинация", обяви Ambrey.

Нападенията на хутите накараха някои корабни компании да заобиколят южната част на Африка, за да избегнат Червено море - жизненоважен маршрут, по който обикновено се осъществява около 12% от световната морска търговия.