За първи път от 39 години - български учени публикуват на водеща конференция изкуствен интелект и статистика
Секция: Наука
13 Февруари 2024 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път от 39 години - български учени публикуват на водеща конференция изкуствен интелект и статистика Исторически успех за България: студентка и ученичка в 12. Клас, участвали в програмите на INSAIT, са сред авторите на статията

/КРОСС/ Участници в летните програми на института INSAIT към Софийския университет допринесоха за пореден успех за България в областта на изкуствения интелект. Ученичката в 12-ти клас на Бургаската математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" Теодора Тодорова и възпитаничката на ETH - Цюрих Анна Михалкова, завършила Софийската математическа гимназия, записаха имената си сред авторите на конференцията AIStats 2024. Форумът ще се проведе през месец май тази година във Валенсия.

Проектът е воден от д-р Никола Константинов и докторанта Никита Цой, а в рамките на летния си стаж в INSAIT към екипа се присъединяват Анна и Теодора. Теодора е част от STARS, стажантската програма за талантливи български ученици, а Анна става част от SURF, международната изследователска програма за бакалаври на INSAIT.

AIStats (съкратено от Artificial Intelligence and Statistics) е една от най-реномираните конференции в света в областта на изкуствения интелект и статистиката. Всяка година на нея си дават среща водещи изследователи и експерти от университети и технологични компании. Сред разработките, представени в предишни издания на конференцията, са ключови компоненти от съвременните невронни мрежи, които се използват и в продукти като ChatGPT.

Проектът на INSAIT представя нови алгоритми за създаването на изкуствен интелект където данните на всеки участник се използват за обучението на модела, без тези данни да се споделят. Това е първото участие на българска институция в 39-годишната история на този престижен научен форум. Приетата статия в AIStats може да се разглежда като исторически успех за България по още една причина - Теодора в момента е ученик в 12-ти клас и допринася за подготовката на научна разработка на световно ниво. Успехът за Анна е също впечатляващ - в момента тя е трети курс в един от най-реномираните университети в света - ETH - Цюрих. INSAIT ѝ предоставя реална алтернатива след дипломирането си да се завърне в България и да разработва технологии на световно ниво.

След успеха на програмите STARS и SURF, INSAIT планира следващи инициативи с цел развитие на българските таланти и задържането им в страната.

Пресцентър на МОН