Руската полиция обяви за издирване естонския премиер и двама балтийски министри
Секция: Русия
13 Февруари 2024 18:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската полиция обяви за издирване естонския премиер и двама балтийски министри

/КРОСС/ Руската полиция обяви за издирване естонския премиер Кая Калас, държавния секретар на Естония Таймар Петеркоп и министъра на културата на Литва Симонас Кайрис, според базата данни на руското вътрешно министерство, предава "Ройтерс".

Руската информационна агенция ТАСС цитира източник, според който те са обвинени в "разрушаване на паметници на съветските войници".

"Кайрис Симонас. Издирван по член от Наказателния кодекс на Руската федерация", се казва в базата данни за търсене на министерството.

От края на февруари до октомври 2022 г. в Литва, на фона на руските действия в Украйна, бяха съборени много паметници на съветските войници от Великата отечествена война. В Клайпеда през юли беше демонтиран голям военен мемориал на мястото на погребението на около 700 войници от Червената армия, включително седем Герои на Съветския съюз.

В същото време Кайрис подчерта, че демонтирането на паметници на съветските войници, извършено от литовските власти като част от десъветизацията на общественото пространство, не нарушава Женевските конвенции, свързани с участниците във военните действия.