Дмитрий Песков: Русия е обезпокоена от ситуацията в Газа
Секция: Русия
15 Февруари 2024 07:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дмитрий Песков: Русия е обезпокоена от ситуацията в Газа

/КРОСС/ Русия е обезпокоена от израелските удари по град Рафах, разположен в Ивицата Газа на границата с Египет. Подобни атаки дават и голям брой жертви. Това заяви в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Много хора, много палестинци, са се събрали в Рафах. При удара върху Рафах се наблюдава многократно увеличение на жертвите. За нас това е въпрос от особена важност. Ние много внимателно следим новините, които идват оттам," той каза.

Песков добави, че Русия призовава страните в конфликта да предприемат действия, които няма да доведат до наранявания и жертви сред цивилното население.

Русия продължава и контактите си с Израел и Палестина за освобождаване на взетите за заложници руснаци.

"Ние продължаваме нашите контакти. Една от основните задачи - ако не и основната - е да продължим контактите с всички заинтересовани страни, така че руските граждани, които остават заложници, да бъдат освободени и да бъде гарантирана тяхната безопасност, каза той. Надяваме се това да се случи. Въпреки че контактите не са лесни", подчерта Песков.

Припомняме, че ден по-рано Кремъл заяви, че е готов да подкрепи всякакви действия, водещи до освобождаване на израелски заложници и прекратяване на огъня в Газа.

"Готови сме да подкрепим всяко действие, което ще доведе до освобождаване на заложниците и прекратяване на огъня. Но ние вярваме, че действията трябва да бъдат конструктивни, насочени към цялостно разрешаване на проблема в рамките на международното право и предварително приетите Сигурност Резолюции на Съвета", каза Песков.