Георги Георгиев: „Сглобката“ променят цял закон, вероятно за да източват едни милиони през техни НПО
Секция: Коментари
15 Февруари 2024 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Георгиев: „Сглобката“ променят цял закон, вероятно за да източват едни милиони през техни НПО

/КРОСС/ „Не съм виждал по-явен пример в Народното събрание един закон и неговият обхват да бъде тотално променен с няколко предложения, с които се отваря огромна порта за злоупотреби от страна на „сглобката" и техния кръг от НПО-та и фирми.

Злоупотреби, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и за национални програми.", каза народният представител Георги Георгиев на брифинг, свързан с настоящия законопроект за промяна на закона за предприятията в социалната и солидарна икономика, внесен от управляващите.

Според него една от основните цели на законопроекта е да се премахне социалната дейност.

„Сами разбирате, че едно предприятие няма как да не извършва социална дейност, ако не извършва такава и няма продукт на своята дейност, то няма да е социално предприятие, а реално в закона вече се допуска такова нещо. Новорегистрираните предприятия ще могат да извършват дейност, която ще е доста далеч от обхвата на социално предприятие.

Толкова ще се разширят обхватите за групите в неравностойно положение, че всяка една група, всяко едно предприятие, ще може да бъде регистрирано като социално и ще обхване всеки един гражданин от нашето общество, което е пълен абсурд и тук се отваря възможност за огромни злоупотреби.

Знаете, че по Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 860 милиона за социални включвания, в това число и над 26 милиона от програмите за национално самофинансиране. Огромен брой НПО-та и предприятия ще бъдат регистрирани като социални, без да извършват каквато и да е социална дейност. Накрая точно за истинските предприятия няма да остане нищо. И точно тук е една от сериозните промени в закона - просто се премахва термина „социална дейност" и остава само „социална цел"", допълни Георгиев, който е и член на Комисията по социална дейност в Народното събрание.