Искрен Арабаджиев: Ставаме свидетели на тотален разпад на институциите
Секция: ПОЛИТИКА
18 Февруари 2024 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искрен Арабаджиев: Ставаме свидетели на тотален разпад на институциите

/КРОСС/ Двете групи за влияние в съдебната система - на Петьо Петров - Пепи Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса, показват как мафията е стигнала до върховете на държавата. Това каза депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите му ставаме свидетели на тотален разпад на институциите - да контролират и разследват такива случаи. „Едната група работи с имотни измами, а другата - с изземване на фирми. Тук виждаме провал на ВСС, на Инспектората на ВСС, ДАНС, на прокуратурата, на съда, на МВР и ГДБОП", изброи Арабаджиев.

Според него най-големият проблем в съдебната система е политическото влияние през годините.

"Политическото влияние в съдебната система минава през избор на членове на ВСС, избор на Инспектората, на административните ръководители в системата. А какво получават обратно - липса на ефективна борба с корупцията. Виждаме, че години наред няма качествено разследване за корупция в политическата система", заяви още депутатът от ПП-ДБ.

По думите му, ако системата не се промени, така че да има ефективно преследване, Еврото и Нотариуса ще бъдат заменени с други лица. Временната комисия по случая „Мартин Божанов" трябва да осветли проблемите в системата. Всички политици, които имат някаква връзка със случая „Нотариуса", според него трябва да бъдат изслушани в комисията. „Много въпроси трябва да се зададат."

БНТ, „Говори сега"