Йотова: И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и свободен народ, както той си ги представяше
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2024 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и свободен народ, както той си ги представяше

/КРОСС/ "И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и свободен и достоен народ, както той си ги представяше. Търсим справедливостта, равенството и разбирателството, за които той мечтаеше. Левски ни научи, че за да е силен народът, трябва да потърсим и намерим силата във всеки от нас. Научи ни, че за да имаме правова и силна държава, трябва всички заедно да я строим. Никой не е по-велик от народа си."

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна в неделя към множеството хора, които се включиха в поклонението пред паметника на Апостола на свободата в Ловеч, с което беше отбелязана 151-годишнината от неговата гибел, съобщават от пресцентъра на президентството.

"Левски остави толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата палитра български герои той е най-светият и достоен за подражание", посочи Йотова. "Какво да искам повече като гледам Отечеството си свободно - тези думи на Левски казват всичко за неговата личност. Малко повече от век по-късно проф. Николай Генчев ще определи тези думи като най-силните, най-респектиращите в цялата политическа мисъл от онова време, защото в тях няма и капка демагогия, защото с целия си живот и със смъртта си Левски доказа истинността им", подчерта вицепрезидентът.

Според най-близките сподвижници, Апостола е бил сложна личност, дори малко дръпнат, но винаги казвал истината в очите, защото вярвал в нея, като отричал малодушието и предателството.

"Неслучайно патриархът на българската литература Иван Вазов ще напише за него "Аз съм Левски! Ей ме на!" И никое име той не спомена", каза вицепрезидентът.

Йотова бе категорична, че за Левски не трябва да се говори с шаблони, нито с лозунги и вричания.

"Ако това направим, значи пак го предаваме. Апостола на свободата вярваше в хората, в народа си. Възкликна "Народе????" и вложи в това изискване, провокация, негодувание, очакване, но преди всичко огромна любов, подчерта вицепрезидентът. Не си народен, ако виждаш народното зло и не го казваш, а чакаш то да стане по-голямо, за да убие народа, казваше Левски. Никой не трябва да замита злото под килима, трябва да говорим честно помежду си, ако искаме не само да спазваме неговите завети, а да видим държавата, за която мечтаеше той", заяви тя.

Вицепрезидентът благодари на ръководството на общината през годините, че независимо от конюнктура и опити да се мачка българската история, пази традицията. Тя благодари и на родителите, че всяка година на 18 февруари водят децата си пред величествения паметник на Левски и предават спомена за него.