Награда от „Берлинале“ за българката Маргарита Стойкова
Секция: КУЛТУРА
20 Февруари 2024 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Награда от „Берлинале“ за българката Маргарита Стойкова Актрисата е отличена за ролята си в „Диада“

/КРОСС/ Младата актриса Маргарита Стойкова бе отличена сред 10 европейски изгряващи звезди на 74-ия филмов фестивал „Берлинале". Награда, която са печелили и звезди като Даниел Крейг и Алисия Викандер, беше връчена на 19-годишната Маргарита.

„Много е интересно, много е интензивно. Имахме срещи със страшно много кастинг режисьори, което е огромна възможност. Не само за мен, но и за цяла България, защото аз съм третата българка, както знаем, и е доста отговорно да бъда тук и да представя нашата държава по най-хубавия възможен начин", казва Маргарита.

Престижната награда Маргарита получава за ролята на Диада от филма „Диада" на режисьора Яна Титова. Оказва се, че Маги не е била първият избор за ролята, но със сигурност е била най-правилният.

„Не мога да бъда по-щастлива с никой друг, но в началото аз наистина имах, не спрямо нея, а някак си съм си представяла героинята по съвсем различен начин и никога не съм си представяла, че точно тя ще преобърне моята собствена представа за Диада. После си дадох сметка, че всъщност това е по-добрият вариант, защото щом тя успя да преобърне моето мнение за героинята, значи тя е най-правилният човек за тази роля", казва Яна Титова - режисьор на „Диада".

В Берлин е и майката на Маргарита, която споделя, че зад успеха на дъщеря ѝ освен талант, се крие и силна воля.

„Тя винаги знаеше, какво иска, винаги настояваше на своето и винаги сме я подкрепяли в това, защото смятам, че човек трябва да има характер и трябва да знае, какво иска", каза Надя Стойкова - майка на Маргарита Стойкова.

И макар животът на Маргарита да не се е развил така, както си го е представяла като дете, тя вече вижда своето бъдеще на голямата филмова сцена.

„Просто нещата се случват така, както трябва да се случат. И аз от малка мечтаех да стана актриса, актриса в България. Да завърша в НАТФИЗ, да работя в Пловдивския театър и някак си животът ми каза: Занаеш ли какво, планът ти е много скучен, отиваме в Берлин. Аз много силно се надявам, че следващият ми проект ще бъде в чужбина и мога да кажа, че където и да отида, каквото и животът да ми е предначертал, със сигурност бих се върнала в България, да работя с Яна Титова", обясни младата актриса.

Маргарита скоро ще се върне в Берлин, за да представи филмът „Диада" и пред българска публика зад граница.