Джамбазки с въпрос към Съвета на ЕС и ЕК относно условията по приемането на България и Румъния в Шенген
Секция: ПОЛИТИКА
21 Февруари 2024 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джамбазки с въпрос към Съвета на ЕС и ЕК относно условията по приемането на България и Румъния в Шенген

/КРОСС/ Днес българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси до Съвета на ЕС и Европейската комисия с искане за конкретно разяснение относно условностите по приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Както е известно, на 30 декември 2023 година Съветът на ЕС съобщи на делегациите си, посредством комуникация 5950/23, приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода. Част от анекса на въпросното споразумение е т.нар. съвместно изявление на Австрия, Румъния и България, което очертава ангажиментите, които двете страни поемат по пътя си към пълноправно членство в Шенген.

Сред тези ангажименти са: увеличаването на броя на граничните полицаи по външните граници на ЕС, засиленото присъствие на служители на ФРОНТЕКС, както и по-сериозна финансова подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници. И ако тези обстоятелства са по-скоро положителни, не може да се каже същото за условието България и Румъния да приемат обратно без ограничения мигранти - ангажимент, който двете държави така или иначе спазват според Дъблинското споразумение. Кое налага изричното споменаване и акцентиране на този ангажимент? Отговорът е прост и го намираме в заключението на въпросната комуникация:

Ангажимент за обсъждане през 2024 за дата за евентуално премахване на проверките по сухопътните граници също в зависимост от успешното прилагане на всички допълнителни мерки и ангажименти (точки 1 до 5), водещи до значително подобряване на миграционната ситуация в Австрия.

„Ето тук е разковничето. Австрия налага своите условия България и Румъния да приемат обратно мигранти с цел, да се доведе до „значително подобряване на миграционната ситуация в Австрия. Как това подобряване ще бъде измерено остава загадка и Австрия продължава да запазва правото си да блокира пълноправното членство на България и Румъния в сухопътният Шенген. Условие, с което това позорно правителство не само се е съгласило но и размахва като успех." твърди Джамбазки.

Целта на въпросите, изпратени към Съвета и ЕК, е да се даде конкретен отговор - доколко правно обвързващо е споразумението между България, Румъния и Австрия?

„Предвид, че България така или иначе е причастна към Дъблинското споразумение, е важно да разберем дали тези ангажименти, поети от правителството на Продължаваме промяната/Демократична България и ГЕРБ са незаобиколимо условие за по нататъшната ни интеграция в рамките на Шенгенското пространство. Ако това е така, българските граждани имат право да знаят колко и какви мигранти ще бъдат връщани тук. Ако пък не е незаобиколимо условие, трябва да разберем защо продължаваме да бъдем жертва на двоен стандарт и да бъдем държани извън Шенген въпреки, че сме изпълнили всички нужни условие. И в двата случая ГЕРБ и ППДБ дължат отговори на българските граждани" допълни още българския представител в ЕП Джамбазки.