Над 16 700 тона по-малко вредни вещества във въздуха през 2023 г. благодарение на природния газ
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Февруари 2024 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 16 700 тона по-малко вредни вещества във въздуха през 2023 г. благодарение на природния газ

/КРОСС/ С 16 772 тона по-малко са емисиите на вредните за хората фини прахови частици, серни и азотни оксиди, въглероден оксид и летливи органични съединения през 2023 година. Резултатите са постигнати от клиентите на „Овергаз Мрежи" в цялата страна, като са заменили неефективните и неекологични енергоизточници с природен газ.

Замърсяването на въздуха в Европа продължава да е над препоръчителните нива, заложени от Световната здравна организация (СЗО). Според последната оценка на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС)[i] за качеството на въздуха, в ЕС е можело да бъдат избегнати 253 000 смъртни случая, ако концентрацията на фини прахови частици е отговаряла на препоръките на СЗО.

Българските домакинства, които са избрали синьото гориво за отопление, готвене и подгряване на вода, са спестили над 13 500 тона вредни вещества през изминалата година. Благодарение на газифицираните болници, училища, детски градини и търговски обекти в страната, 3 200 тона по-малко фини прахови частици, серни и азотни оксиди, въглероден оксид и летливи органични съединения замърсяват околната среда.

Рекордьор в спестените вредни вещества е София с над 8 200 тона. На второ място с 900 тона се нарежда Русе, един от градовете с най-сериозни проблеми със замърсяването на въздуха.