Полицаи заловиха осем килограма наркотици и над половин милион лева в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Февруари 2024 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полицаи заловиха осем килограма наркотици и над половин милион лева в София

/КРОСС/ Осем килограма наркотици и над половин милион лева иззеха при спецакция криминалисти от столичната полиция.

От МВР посочват, че по време на акцията, проведена преди два дни, е разкрита и оборудвана наркооранжерия.

В хода ѝ, след покупко-продажба на наркотични вещества, в района на столичния булевард „Симеоновско шосе", криминалистите задържали двама мъже. Последвали полицейски действия в жилище, ползвано от продавача, където е разкрита наркооранжерията.

Открити са 63 саксии с растения, оборудване за отглеждането им, електронна везна, суха тревиста маса и бяло прахообразно вещество. Процесуално-следствени действия са проведени и в подземен гараж, ползван от 40-годишния мъж, откъдето са иззети множество пликове, съдържащи тревиста маса и различни по цвят и вид прахообразни вещества, както и сумата от 560 000 лева. Резултатите от експертната справка показват, че иззетите количества са 5 кг марихуана, близо 2 кг MDMA и почти килограм /925.61 грама/ кокаин.

Първоначално двамата мъже са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство. Единият от тях, 24-годишният мъж, е освободен след изтичане на мярката. След доклад на материалите в Софийската градска прокуратура 40-годишният е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок до 72 часа.

Вчера от прокуратурата в Благоевград съобщиха за подобен случай.

Участници в организирана престъпна група (ОПГ), разпространяваща наркотици, са с наложени наказания. Прокуратурата е приключила разследване по досъдебно производство, водено срещу ОПГ, действала в периода от февруари 2022 г. до октомври 2023 г. на територията на област Благоевград и на страната.