Кои са плодовете, в които никога не се съдържат нитрати?
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Февруари 2024 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кои са плодовете, в които никога не се съдържат нитрати?

/КРОСС/ Плодовете следва да бъдат неизменна част от менюто ни. От край време се знае, че те са богати на витамини, фибри, полезни захари и т.н. Препоръчително е да заместваме с тях вредните сладкиши и да ги похапваме за десерт или пък да ги добавяме към сутрешното си хранене.

За съжаление обаче все по-малко хора имат възможността да си набавят домашни плодове, току-що откъснати от градината. Често това се дължи на невъзможността по нашите географски ширини да се отглежда цялото това разнообразие, което пазарът ни предлага.

В крайна сметка, дори да не си ги отглеждаме сами, във всеки един момент можем да си ги купим от пазара и да си ги похапнем с удоволствие и насита. 

Днес ще разкрием пред вас кои са онези плодове, в които никога не се съдържат нитрати. Сигурни сме, че тази информация ще изненада мнозина. Кои са плодовете, които не съдържат нитрати? Това всеки трябва да го знае! Мандарините са сред най-предпочитаните плодове през зимните месеци. Те ни напомнят за Коледата, щом помиришем уханието им. Малките оранжеви плодчета са богат източник на витамини и минерали. В тях обаче се съдържа голямо количество лимонена киселина, способна да неутрализира вредните съединения, считана е за вид естествена противоотрова. 

В резултат на това стигаме до заключението, че в мандарините не се съдържат нитрати. Плодовете се славят с високо съдържание на витамини С, В, К, както и витамини D и P. В ароматните плодове се съдържат и много минерали, а именно калций и магнезий. Това обаче съвсем не е всичко за любимия ни плод. Наред с всичко останало мандарините се славят като естествен антидепресант. Добре е да знаете, че в кората на мандарините се съдържат полезни масла, киселини и флавоноиди. 

Лекарите обаче са категорични, че плодовете крият риск за някои хора. Ако страдате от язва на стомаха, хепатит и други заболявания, не бива да прекалявате с консумацията на мандарини. Препоръчителната дневна доза е 5-6 плода на ден.