Изпълнителният директор на Европейския орган по труда гостува на Инспекцията по труда
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2024 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпълнителният директор на Европейския орган по труда гостува на Инспекцията по труда Прекрасни професионалисти работят в Инспекцията по труда, отбеляза Козмин Боянджиу

/КРОСС/ Изпълнителният директор на Европейския орган по труда (ЕОТ) Козмин Боянджиу бе на посещение в България по покана на министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова. Сред поетите за деня ангажименти бе и работна срещна с инж. Екатерина Асенова - изпълнителен директор на ИА „Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) и ръководството на Агенцията заедно с представители на Дирекция „Трудова миграция", която е пряко ангажирана в дейността на ЕОТ.

Инж. Асенова увери Козмин Боянджиу, че и занапред Българската инспекция по труда ще бъде активен партньор на ЕОТ. „Очаквам предстоящите съвместни инициативи да постигнат още по-високи резултати по отношение защитата на правата на българските мобилни работници", отбеляза инж. Асенова. В знак на признателност тя подари плакета на Агенцията, на който е отбелязана годината на създаването на Инспекцията по труда (1907 г.), превръщайки я в една от най-старите институции в България.

Козмин Боянджиу благодари за доброто сътрудничество. По-рано през деня той заяви в интервю за Сутрешния блок на БТВ, че в българската Инспекция по труда работят прекрасни професионалисти, а Агенцията е сред първите в списъка с партньори и допълни, че останалите държави членки я взимат за пример за това как е уредена системата за защита на правата.

Работната среща бе възможност да се дискутират бъдещото сътрудничество и съвместни проекти между двете институции. По време на срещите бе подчертано, че в бъдещите инициативи особено внимание ще бъде обърнато на повишаване информираността сред работещите за техните трудови права.

В рамките на организираното посещение ръководството и представителите на Главната инспекция по труда взеха участие в среща със студентите от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", както и в Кръгла маса на тема „Процесите на българския пазар на труда и отражението им върху тенденциите на трудовата мобилност на българите в ЕС и техните права", на която бяха поканени представители на социалните партньори и други институции.

През 2024 г. Главна инспекция по труда ще продължи своето активно сътрудничество с Европейския орган по труда чрез участието в съвместни проверки в държавите - членки на ЕС, и в информационни кампании. Представители на ИА ГИТ ще вземат участие в „седмици на действието", организирани в строителството, транспорта, хотели и ресторанти, трафик на хора и трудова експлоатация.