Росен Желязков и председателят на НС на Албания откриха изложбата ,,Дипломация и изкуство“ в албанския парламент
Секция: ПОЛИТИКА
27 Февруари 2024 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росен Желязков и председателят на НС на Албания откриха изложбата ,,Дипломация и изкуство“ в албанския парламент

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Народното събрание на Албания Линдита Никола откриха изложбата ,,Дипломация и изкуство" в албанския парламент. Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи на България Снежана Йовева представи експозицията.

В изложбата са показани 22 живописни платна на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения творци, добавяйки своите художествени търсения. Тази експозиция е продължение на първоначалната изложба „Дипломация и изкуство", посветена на 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба, представяна в редица национални и регионални музеи и галерии.

Представени са автори, творили през 40-те и 50-те години - Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те - Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев. Преобладават живописните платна, предимно пейзажи. Едновременно с това, като се проследи развитието на художествената изразност през годините, ще открием и новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения. Те са свързани с опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н. Тук са представени Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев и Алцек Мишев.

Парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента. В състава на делегацията са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ „ПП-ДБ"), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на „Възраждане"), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ „БСП за България") и народният представител Павела Митова (ПГ „Има такъв народ").