Делегацията на „ЛЕВИЦАТА!“ бе отличена на срещата на чуждестранните делегати на Конгреса на СИРИЗА
Секция: ПОЛИТИКА
27 Февруари 2024 15:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делегацията на „ЛЕВИЦАТА!“ бе отличена на срещата на чуждестранните делегати на Конгреса на СИРИЗА

/КРОСС/ По време на срещата на чуждестранните делегации, организирана от СИРИЗА в рамките на Конгреса на партията, бе изтъкнат приноса на „ЛЕВИЦАТА!" за поставените теми и изложените позиции в дискусията, както и по време на двустранната среща на представителите на „ЛЕВИЦАТА!" Румен Петков и заместниците му Петър Първанов и д-р Пламена Заячка с ръководителя на международния отдел на СИРИЗА.

В срещата взеха участие депутати от Европейската Левица от Исландия, Испания, Гърция както и представители на леви, социалистически и прогресивни партии от Кипър, Египет, Япония, Судан, Палестина и Сърбия. Дискусията бе водена от депутата от Западна Атина и ръководител на външната политика в парламентарната група на СИРИЗА - Рена Доуроу и колегите й от международния отдел.

По време на дискусията д-р Пламена Заячка взе участие от страна българската делегация и изложи общите предизвикателства с които представителите на Балканите и Европа следва да се борят.

"Ние, левите сили на Балканите и в Европа, сме изправени пред множество заплахи: доминация на неолиберализма и неговите политики на постоянни икономии, бедност и безработица, особено за периферните държави; възходът на неофашизма и екстремизма проповядван от крайно десните партии в Европа; фактът, че за война се говори повече отколкото за мир и необходимостта от диалог, деескалация на военните конфликти в Украйна и Газа; несправедливостта на Новия пакт за имиграцията и убежището, който не осигурява истинска солидарност и защитата на страните на първо приемане, като Гърция и България". Д-р Заячка посочи, че Конгресът на СИРИЗА е добра начална точка за засилване на координацията и общи действия на левите, социалистически и прогресивни партии за справяне с тези предизвикателства, особено в светлината на предстоящите избори за Европейски парламент.