Министър Йоловски: Дигитализацията в българското здравеопазване е над средноевропейското ниво
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2024 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Йоловски: Дигитализацията в българското здравеопазване е над средноевропейското ниво

/КРОСС/ Дигиталната трансформация в здравеопазването у нас върви с правилни темпове и много добри резултати, което се вижда и на международно ниво. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски при откриването на XI-ия национален Фарма форум. „Резултатите на България по отношение на здравните досиета е над средното европейско ниво. Като страната ни направи „лъвски" скок само за няколко години в сектора и успя да навакса първоначалното изоставане", коментира той.

„Очаквам още днес броят на електронните времеви печати в Националната здравноинформационна система (НЗИС) да достигне 1,5 млрд., регистрирани са 80 млн. прегледа, 45 млн. направления за прегледа, 45-47 млн. рецепти", съобщи министърът на електронното управление. Според него това означава, че вече не стои въпросът дали системата работи, а как да я подобряваме, защото НЗИС не изчерпва електронното здравеопазване, а е основата на дигиталната трансформация.

„Имаме повод да сме горди с това, че дигитализацията в здравеопазването се оказа един от надпартийните приоритети, които в крайна сметка успяхме да реализираме в годините" обобщи в заключение Йоловски.