Откриха микропластмаса в човешката плацента на всички участници в изследване
Секция: Наука
28 Февруари 2024 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха микропластмаса в човешката плацента на всички участници в изследване Учените са анализирали тъканни проби от плацентата на 62 жени - във всички откриват полиетилен

/КРОСС/ Проучване откри наличието на микропластмаса в човешка плацента на всеки един от участниците в изследването, пише „Гардиън".

Учените са анализирали тъканни проби от плацентата на 62 жени. Във всички тях откриват полиетилен - пластмасата, която се използва за производството на пликове и бутилки. Друго независимо прочуване откри микропластмаса във всички 17 тествани проби от човешки артерии, като вероятно те спомагат за запушването на кръвоносните съдове.

Пробите от човешка плацента съдържали между 6,5 и 790 микрограма микропластмаса на грам тъкан. ПВЦ и найлон също са засечени.

За първи път микропластмаса в плацента е засечена през 2020 г. в проби от четири здрави жени, които имали нормални бременности и родили здрави деца в Италия.

Според авторите на новото изследване концентрацията в тъканите от плацентата е изключително притеснителна, тъй като става дума за орган, който расте само осем месеца (плацентата се образува около месец след зачеване). Всички останали органи могат да акумулират микропластмаса много по-дълго време.

Микропластмасата беше открита наскоро в човешка кръв и кърма, което е доказателство за масовото замърсяване с нея. Как влияе тя на здравето ни все още не е напълно ясно, но в лабораторни условия микропластмасата причинява щети върху човешките клетки. Микроскопичните обекти могат да причинят възпаления на тъканите, подобно на фините прахови частици от мръсния въздух.

Хората поглъщат най-малките парчета пластмаса с храна, вода, както и чрез въздуха. Микропластмаса е открита също в екскрементите на новородени бебета и възрастни. „Щом виждаме подобни ефекти и върху човешката плацента, това означава, че вероятно всички бозайници на планетата са засегнати", коментира проф. Матю Кемпън от университета в Ню Мексико.

Според проучванията натрупването на микропластмаса може да обясни повишението при някои здравословни проблеми. Сред тях са възпаление на червата, рак на дебелото черво при хора под 50 години, както и намаляването на здравите сперматозоиди при младите мъже.