Фондация „Искам бебе“ с кампания за репродуктивно здраве и навременното родителство, насочена към младежи
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Февруари 2024 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фондация „Искам бебе“ с кампания за репродуктивно здраве и навременното родителство, насочена към младежи

/КРОСС/ По време на откриването на семинара, „Искам бебе“ връчи Годишните си награди „Ангел на благодарността“ на личности и институции, с които фондацията работи в партньорство, за реализиране на проекта: проф. д-р Димитър Димитров - Ректор на УНСС, на Силвия Петрова от Министерство на младежта и спорта, на доц. д-р Петко Стефановски – зам. министър на здравеопазването, на Здравка Величкова – БАСРЗ, на Петър Цинцърски – БЧК и на доц. д-р Ирен Цочева - Завеждащ Отделение по педиатрия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Кампанията на фондация „Искам бебе“ е вдъхновена от ежегодната нарастваща възраст на майките - като в София тя е най-висока. По данни на НСИ средната възраст за раждане на първо дете в София през 2022 г е 30,7 години, а през 2010 г е била 29,1 години. В сравнение средната възраст за първо раждане в страната за 2022 г в градовете е 28,5 години, а в селата е 24,6 години.

Обучителните семинари предоставят цялостна образователна програма, включваща панели за:

         · превенция и профилактика на репродуктивното и сексуалното здраве;

         · здравословно хранене и диететика;

         · физическа активност и активен начин на живот;

         · емоционално и психично здраве.

Програмата е съобразена с нуждите на младите българи и има за цел да ги запознае с важни аспекти на семейното планиране и здравословния начин на живот. Лекциите включват информация за значимостта на навременното родителство и предизвикателствата, пред които се изправят младите двойки, както и сексуалното и репродуктивното здраве, и изчерпването на яйчниковия резерв. Специалистите се фокусират върху здравословното хранене, активния начин на живот и психичното благополучие, предоставяйки на младежите практически съвети и насоки.

Лектори в семинара бяха Д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „Света София” – София, дългогодишен член на БЧК, Д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог, създател на редица програми за здравословен начин на хранене, репродуктивно здраве и проблеми на метаболизма, Катя Симеонова – психолог. Баскетболният треньор на отбора кадети на националния отбор на България по баскетбол и главен мениджър на баскетболен клуб Хебър” – Веселин Веселинов бе лекторът по темите за активния начин на живот, спорт и физическа активност.

Изработени са 10 броя мотивиращи видео клипове, насочени към младежите с информация за важността от редовни профилактични прегледи, здравословно хранене и активен начин на живот.

Проектът „Младите Българи - Архитекти на Промяната“ на фондация „Искам бебе“ се явява като иновативна инициатива, насочена към подпомагане на младежите в България да развият здравословни навици и да поемат активна роля в обществото.