Българинът, задържан във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, е бивш състезател по плуване
Секция: СВЯТ
29 Февруари 2024 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българинът, задържан във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, е бивш състезател по плуване

/КРОСС/ Още един българин беше арестуван във Великобритания по обвинения в шпионаж в полза на Русия. Съдът в Лондон реши 38-годишният Тихомир Иванчев да остане за постоянно в ареста, където от година са и петима други наши сънародници.

Иванчев е бил активен състезател по плуване в България преди около 15 години. На Острова той имал собствена фирма за ремонтни и бояджийски услуги.

Иванчев е бил в близки приятелски отношения с една от задържаните преди около година - Ваня Габерова. Седалището на неговата фирма се намира в близост до фризьорския ѝ салон. По данни на разследващите органи двамата са имали и обща адресна регистрация в определен период.

Българинът, заподозрян за шпионаж във Великобритания, остава в ареста

Иванчев се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора, информираха местните власти. Кралската прокуратура съобщи в сряда, че продължава да издирва лица, които може би са замесени в шпионажа.

Хронология на „шпионажа в полза на Русия" в България

Не е известно Иванчев да е имал по-сериозна роля в шпионската клетка. Тя била ръководена от 46-годишния Орлин Русев, който получавал задачи от Ян Марсалек, известен с една от най-големите финансови измами в Германия.