Ето кои са опасните дни с магнитни бури през месец март
Секция: Здраве
29 Февруари 2024 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ето кои са опасните дни с магнитни бури през месец март

/КРОСС/ Когато се регистрира повишена активност на слънцето, на Земята могат да възникнат опасни за хората бури. Магнитните бури са смущения в магнитното поле на Земята, причинени от слънчеви изригвания. Такива колебания могат да повлияят негативно на работата на комуникационните системи, както и на човешкото здраве.

Очакват се общо 10 опасни дни през март с магнитни бури. Първата геомагнитна буря ще бъде на 3-4 и ще бъде слаба по сила. Предвижда се по-силна магнитна буря на 9-10 март. Следващата повишена слънчева активност трябва да се очаква на 15-16 март. На 22 март ще има еднодневна слаба магнитна буря. Последната буря през март се предвижда за 26-28 март - слънчевата активност през първия ден ще бъде слаба и след това ще се засили.

Магнитните бури оказват най-голямо влияние върху метеочувствителните, възрастните, хронично болните хора и бременните жени. Симптомите на магнитна буря могат да бъдат много различни, но най-често срещаните са главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, болки в ставите и мускулите, високо кръвно налягане и безсъние. Сериозното заболяване в такива дни е рядкост. За повечето хора бурите преминават без сериозни последици за здравето.

За предпазване от магнитните бури трябва да се пие повече вода - поне 1,5 литра течност на ден. Прекарвайте повече време на открито и редовно проветрявайте помещението. Яжте по-малко пържени, мазни, пикантни и солени храни, а повече зеленчуци, билки, риба и ядки. Намалете консумацията на кафе, алкохол, енергийни напитки и се опитайте да пушите по-малко цигари. Опитайте се да бъдете по-малко нервни, елиминирайте източниците на стрес от живота си и не участвайте в конфликти.

Ако здравето ви се влоши значително, не забравяйте да се консултирате с лекар. Симптомите на други заболявания могат да бъдат сбъркани с признаци на магнитна буря.