Корнелия Нинова: Изпращането на войници в Украйна въвлича пряко България във войната
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Февруари 2024 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Изпращането на войници в Украйна въвлича пряко България във войната

/КРОСС/ „На конференцията в Париж на среща на лидерите на ЕС бяха анонсирани преговори чрез подписване на двустранни споразумения между държави членки на ЕС и НАТО и Украйна.  Двустранни споразумения за сигурност. Звучи общо, но всъщност, изказването на президента Макрон и няколко европейски лидери след това разясни какво означават тези думи: Изпращането на западни войски в Украйна не може да бъде изключено, казва президентът Макрон".

С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова постави началото на въпросите на социалистите към премиера Денков и военния министър Тагарев в Народното събрание днес за това какво са договорили те при посещението си в Украйна и поставена ли е под риск сигурността на България.

Лидерът на БСП продължи с фактите: „Днес няма консенсус за изпращане на войски на терен, но що се отнася до вариантите в бъдеще, нищо не може да бъде изключено. Запитан дали изпращането на западни войски е вариант, Макрон отговаря че въпросът е бил обсъден на конференцията. 

Драматизмът на тези съобщения беше засилен от министър-председателя на Словакия Роберт Фицо, който заяви официално: Няколко държави от НАТО И ЕС обмислят възможността да изпратят войници в Украйна на двустранна основа", посочи Нинова и подчерта:изрично, че цитира само официални източници, за да няма двусмислие, да няма обвинения, че БСП злоупотребява със страхове и използва  страховете на българския народ. „Фицо заяви още, че вижда риск от голяма ескалация на конфликта в Украйна и че повече информация не може да бъде разкрита пред обществеността, но от документите, с които разполага и се е запознал го побиват тръпки", посочи лидерът на БСП.

„Разбира се, не закъсня и нашия премиер Денков, който беше в Киев по това време и заяви: България ще обсъди дали да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна както направиха други страни от ЕС", продължи Нинова и  постави въпросите: 

„Г-н Денков, кои са тези европейски държави, които вече го били направили?

 С какъв мандат направихте това изявление, че в България ще се обсъжда подписване на двустранно споразумение за сигурност?  

Давате ли си сметка какво означава това? Включването със сухопътни войски на България във войната в Украйна означава пряко въвличане на България във война. И ако досега, обществеността и народа си е мълчал, прощавал е грешките на сглобката, то аз съм сигурна, че в този случай българският народ ще излезе и ще ви помете. Сигурна съм че по-голямата част от нас българите не сме съгласни съпрузите, бащите ни, децата ни и синовете ни да ходят пушечно месо в тази война", обърна се към премиера Денков Корнелия Нинова. 
И го попита: 

„С какъв мандат господин Тагарев участваше в тази среща? 

Има ли решение на Министерския съвет преди заминаването? Какво гласи това решение на Министерски съвет? 

Каква позиция е заявил той на България там? Защото, никой в Народното събрание, нито извън него, не знае за какво става дума? И да ви кажа, уважаеми български граждани, че правят доста неща зад гърба ни", каза лидерът на БСП и даде пример: 

„Вчера господин Борисов обяви доклад в Секретно деловодство, в който има отчет каква военна помощ е изпратена досега в Украйна. Знаете ли кой има достъп до този доклад? Лидерите на управляващите партии. Но, всички лидери на опозиционни парламентарни групи са отрязани от достъп до тази информация. Г-н Костадинов, г-н Йорданов, нямаме достъп до секретния доклад в секретно деловодство, за да се запознаем какво се случва", заяви Корнелия Нинова.

Тя бе категорична: „Това е поредната стъпка към фашизъм. Вчера искаха да ви отрежат да не участвате в комисии - изконно право на всеки народен представител, който е избран от група български граждани. Днес ни ограничават и до законния достъп до информация. Какво следва от това?"

Лидерът на БСП призова другите опозиционни партии: „Категорично и ясно да кажем, че това не може повече да се случва. Криене на информация, взимане на решения на тъмно". 

Корнелия Нинова заключи: „Предупреждавахме ли ви преди месеци, че ще се стигне до момента в който ще се говори за изпращане на войници в Украйна? Тогава ни обвиниха, че лъжем, че манипулираме, че плашим хората. Дойде ли този момент? Дойде! Ето, какво се обсъжда днес и не само тук. И не само в България, защото всички големи лидери - европейски и световни, излязоха с позиции. Италия, Испания, Германия, Словения, Чехия, Полша, САЩ - всички говорят за това. А вие мълчите и криете информация. От кого я криете? От българския народ. Ние пък ще говорим. Колкото и да се опитвате да ни затворите устата".