Заключителна пресконференция по проект „Икономическото образование в България 2030“
Секция: ИКОНОМИКА
29 Февруари 2024 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заключителна пресконференция по проект „Икономическото образование в България 2030“

/КРОСС/ В УНСС се проведе заключителна пресконференция по проект BG05M2OP001-2.016-0004-СО1 „Икономическото образование в България 2030". Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който е ръководител на проекта, откри пресконференцията и представи резултатите.

В рамките на проекта са изпълнени 16 различни дейности, разработени са и са въведени 15 нови съвместни програми с над 70% дигитализирано учебно съдържание, оборудвани са 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които разполагат с най-модерна и съвременна техника, повишена е квалификацията на над 130 преподаватели чрез обучение по дигитални умения и по чужд език, 38 преподаватели са участвали в обмяна на опит между българските висши училища партньори в проекта. Проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че са проведени 15 кариерни борси за студенти с участие на над 100 фирми и организации, изградена обща информационна мрежа от кариерните центрове, с която всеки студент да има възможност да открие подходяща работа, реализирани са над 200 изходящи и входящи мобилности с партньори от 18 асоциирани университета.

Проф. д-р Димитър Димитров подчерта, че основната цел на проекта е постигната - да се модернизира обучението, така че УНСС и партньорите да бъдат конкурентни на европейските университети.

Той благодари на координаторите доц. д-р Росен Кирилов и проф. д.н. Николай Щерев (координатор на проекта в периода август 2021 - март 2022 г.), както и на партньорите по проекта - Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов", Бургаски свободен университет, Национална спортна академия „Васил Левски" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за сътрудничеството и добре свършената работа.

Удовлетворение от успешното изпълнение на проекта и благодарност за доброто сътрудничество изказаха представителите на партньорите по проекта проф. д-р Марияна Божинова, ректор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов" - Свищов, проф. д-р Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет, Ирина Йорданова, директор „Публични политики и международни отношения" и координатор на проекта в КРИБ и доц. д-р Христо Андонов, зам.-ректор по учебната работа на Национална спортна академия „Васил Левски".

Своите впечатления и удовлетворение от участието си в мобилностите и дейностите по проекта споделиха и преподаватели и докторанти.