Март започва с валежи
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Март 2024 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Март започва с валежи

/КРОСС/ В първите дни на метеорологичната пролет времето ще е с неустойчив характер - повече облаци, валежи от дъжд и сняг в планините, но и с температури над обичайните.

В първия ден на месеца страната ни попада във валежната зона на циклон от Средиземноморието. В хода на денонощието ще е облачно, с прекъсвания ще има валежи от дъжд в Западна и Централна България, по-напоителни в крайния Югозапад. Сняг ще падне в планините, но високо над 1800 метра. Умерен вятър от юг-югоизток. Дневните температури ще са между 12 и 17 градуса.

Сходна обстановка се очертава и в събота. Облачно с валежи от дъжд, които през нощта до обяд ще са на повече места в западната половина на страната. След това, в часовете следобед не е изключено да превали и тук-там в източните райони, но в незначителни количества. Привечер от югозапад ще започне разкъсване на облаците. Относително тихо време с температури от 9 до 14 градуса.

В неделя призори в равнинната част на страната ще има условия за понижена видимост. Денят ще е тих, облачността ще се разкъсва, на повече места в западната половина на страната. В часовете следобед ще има краткотрайни превалявания в Стара планина и в масивите на югозапад, както и в някои райони около тях. Дневните температури ще са в интервала 12-17 градуса.

Последният почивен ден от поредицата около националния празник (понеделник) ще е с мъгли сутринта, слънчев около обяд с температури между 13 и 18 градуса и с увеличаваща се облачност до вечерта.

В резултат на поредица средиземноморски смущения, в периода 5-7 март дните ще са облачни с валежи, в отделни точки на Южна България - в значителни количества. В първия от дните на югоизток е възможна гръмотевична активност. В по-високата част на планините в Западна България ще падне обилен мартенски сняг. В температурно отношение дневните температури ще са в интервала 10-15 градуса.