НС: Ще се отпускат държавни парични награди за особени заслуги към нацията
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Март 2024 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС: Ще се отпускат държавни парични награди за особени заслуги към нацията

/КРОСС/ Парламентът прие решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Вносители са народните представители от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева. В решението се посочва на кого се отпускат държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

Записано е, че се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 500 лв. месечно на Стефка Иванова Берова, Йордан Светославов Марчинков, Богдана Иванова Карадочева, Николай Георгиев Балинов, Величко Маринов Маринов и други. Сред хората, на които се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 350 лв. месечно, са Никола Борисов Динев, Марин Стоянов Цветков, Красимир Стефанов Янакиев, Румен Атанасов Илиев и Иван Христов Бояджиев. Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата.

Председателят на Комисията по културата и медиите Тома Биков обясни, че това решение цели да компенсира щатни служители на „Концертна дирекция", които са работили от създаването ѝ до 1990 г.

Това са в голяма част от случаите известни български музиканти. Към този списък са включени и технически сътрудници, които също са били щатни служители, каза депутатът. По думите му проблемът е, че част от архива до 1990 г. е загубен по независещи от тях причини и тези хора не могат да докажат различни години стаж.

През 2021 г. беше създаден такъв списък, но с критерии, които бяха доста, според мен, не добре направени, отбеляза Боков и добави, че по този начин не е бил решен проблемът. По думите му с гласуваното в Народното събрание тези хора ще бъдат компенсирани за това, че са били ощетени.

Източник: БТА