Отбор по право на Юридическия факултет на УНСС с награда Spirit of Jessup
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Март 2024 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбор по право на Юридическия факултет на УНСС с награда Spirit of Jessup Наградата е от най-престижното състезание по международно публично право

/КРОСС/ Отборът по право на Юридическия факултет на УНСС участва в най-голямото и най-престижното състезание по международно публично право в света „Jessup" и спечели престижната наградата Spirit of Jessup. Николай Бошнаков,  Бояна Иванова и Евгения Личева, студенти от IV и V курс в Юридическия факултет на УНСС, връчиха на ректора проф. д-р Димитър Димитров завоюваната от тях награда с благодарност за помощта и за престиж на университета, който представляват.

Николай Бошнаков разказа как е протекла подготовката за състезанието, за самото състезание, провело се в 4 кръга, и изрази благодарност към международните треньори на отбора Мара Смит и Хуан Пабло Родригес, експерти от Съединените щати и от Колумбия. „Това състезание по международно публично право е едно от най-старите, най-реномираните и се счита за един вид световно първенство по право. Кръстено е на знаменития съдия към Международния съд на ООН - Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард като през годините придобива глобална популярност. Към момента в „Джесъп" се състезават най-престижните университети от цял свят. Наградата Spirit of Jessup се връчва от 1996 година и въплъщава духа на Джесъп. Тя се дава на отбора, който е показал значително академично съвършенство, проявил е спортсменство", каза участникът в състезанието.

Ректорът благодари на участниците за постигнатия голям успех и подчерта значението на наградата за университета, изтъквайки че тя допринася за утвърждаване на неговото добро име: „ За нас е важно, че имаме студенти като вас, които искат да дадат повече от това, което се изиска в учебния процес, искат да се развиват. Много сме доволни, че имате световно признание за вашите усилия".

Проф. Димитров припомни, че отборите на УНСС са печелили и други международни награди - „Те се класираха в челните места в състезанието по медиация, в състезанието по дебати, получиха отлични резултати на престижното международно състезание по правата на човека Helga Pedersen Moot Court Competition. И благодарение на подкрепата на УНСС, и на ентусиазма на младите хора, ние успяхме да спечелим правото да бъдем домакин на Световното първенство по дебати 2025/2026 година, което ще проведе в България. И това е благодарение на нашите студенти. Поздравления още веднъж", каза ректорът.

Доц. д-р Мирослав Димитров, декан на Юридическия факултет, изтъкна, че това е поредният случай, в който студенти от Юридическия факултет на УНСС представят университета пред света и носят награди от международни състезания.

Всички членове на отбора получиха грамоти от ректора на УНСС за утвърждаване доброто име и авторитета на Университета за национално и световно стопанство и за постигнати отлични резултати.