Топ 4 уникални обекта от списъка на ЮНЕСКО, които да посетите в Турция
Секция: Туризъм
02 Март 2024 20:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Топ 4 уникални обекта от списъка на ЮНЕСКО, които да посетите в Турция Страната е един истински музей под открито небе за древновековни съкровища, за които трябва да знаете повече

/КРОСС/ Турция е сред държавите с най-богатo наследство от исторически обекти. 21 от тях са част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а 79 обекта са включени в предварителния списък на ЮНЕСКО. Страната е един истински музей под открито небе за древновековни съкровища, благодарение на ключовото си разположение в един от най-значимите географски райони, където историята на цивилизации се е писала и оформяла.

Така че не е изненадващо, че стотици хиляди почитатели на културния туризъм посещават Турция ежегодно. Нека разгледаме някои от най-любопитните и не толкова популярни археологически съкровища на страната - богатства, които да вдъхновят следващото ви пътуване!

1. Съкровище от Егейския регион: Айзаной

Айзаной, един от обектите в предварителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е зашеметяващо древен град в Кютахия, във вътрешната част на Егейския регион. Като основен селищен център на Айзанитите, живеещи в древна Фригия, Айзаной става богат и виден град през римския период, благодарение на отглеждането на зърнени култури и производството на вино и вълна. Айзаной е дом на първата в света стокова борса, Мацелумът, и на най-добре запазеният храм на Зевс в цяла Андола.

Не пропускайте: В Кютахия, част от Фригийската долина, има множество открити храмове и олтари, посветени на богинята-майка Кибела, както и скални гробници. Не пропускайте да посетите тези фантастични места, докато сте в региона.

2. Каунос и каменните гробници

Каунос, важен пристанищен град от древността, е сред най-вълнуващите места с руини в Турция със своите скални гробници. В предварителния списък за световното наследство на ЮНЕСКО, Каунос е загубил пристанището си, тъй като с течение на времето морето се е напълнило с тиня. Подобно на Стратоникея, Каунос е раположен в провинция Мугла и е достъпен на 10 минути с лодка по р. Далян. Скалните гробници на Каунос, които също могат да се видят от Далян, датират от четвърти век пр.н.е. и са били използвани през римския период.

Не пропускайте: Туристически лодки могат да ви отведат до плажа Изтузу, истинско природно чудо, където можете да наблюдавате морските костенурки Карета. По време на инкубационния период и периодите на хвърляне на хайвера на Карета, е забранено да се стъпва на плажа от вечерта до сутринта, тъй като през този крритичен за костенурките период, плажовете са резервирани единствено за тях.

3. Кибира, с вода течаща от древен фонтан

Разположен в Бурдур, средище на древните цивилизации, Кибира е сред най-важните древни градове в региона, заедно със Сагаласос. От 2016 г. структурите в Кибира, който също е в предварителния списък на ЮНЕСКО, са планирани симетрично, за да предлагат безпрепятствени гледки. В допълнение, след обстойна реставрация, прекрасният 2000-годишен монументален фонтан на Кибира отново тече с питейна вода. Градът е постигнал разцвета си по време на римския период. Други забележителни обекти са стадионът с капацитет за около 10 000 души, където са се провеждали гладиаторски битки, и Одеонът с уникална подова мозайка на Медуза, най-известната от сестрите горгони.

Не пропускайте: Сагаласос, друг невероятен град в Бурдур, част от предварителния списък за световното наследство на ЮНЕСКО. Заслужава си да го посетите, за да се насладите на неговата 5000-годишна история и да видите фонтана Антонин. Също така си струва да отидете до езерото Салда, природно чудо в провинцията с бял пясъчен плаж.

4. Мрежово планираният град Приене

Датиращ от 2000 г. пр.н.е., древният град Приене е близо до град Гюлбахче в Айдън, включен в предварителния списък за световно наследство на ЮНЕСКО. Построен по мрежовия-модел или т. нар. Хиподамова система, разработена от архитект Хиподам Милетски, Приене се смята за един от най-добрите примери за древно градоустройство. Управляван от империята на Селевкидите и Пергамското царство по време на елинистическата епоха, Приене се е присъединил към Рим след смъртта на пергамския цар Атал II. Градът е служил като епископство по време на източноримската епоха и е бил напълно изоставен в края ѝ.

Не пропускайте: След Приене можете да посетите Кушадасъ и да се насладите на син круиз, в район, в който през по-голямата част от годината е достатъчно топло, за да плувате.