Студенти разработиха система, която помага на хора с аутизъм и с диабет
Секция: Наука
02 Март 2024 20:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти разработиха система, която помага на хора с аутизъм и с диабет Първият хакатон на Американската търговска камара в България показа полезни разработк

/КРОСС/ Комплексно решение с изкуствен интелект в помощ на хора с аутизъм донесе победата на единия от отборите в първия хакатон на Американската търговска камара в България, съобщиха организаторите.

Победителят в първото издание на AmCham Bulgaira Hackathon е Отбор „RAMAC" на IBM България. Тяхната разработка „Проект AI Lifeline" предлага прототип за наблюдаване на здравните показатели на пациенти и ще може да повика спешна помощ и е полезен дори за хора с диабет.

В екипа, осъществил идеята, са: Стелиан Петров, Сара Кольова, Борис Доколяков, София Писарска, Жанин Костадинова. Техен ментор е Красимир Василев от IBM Software Application Developer / Data scientis.

В журито са доц. д-р Ия Петкова, Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски", гл. ас. д-р Михаил Загорски, Факултет по индустриални технологии, ТУ-София и Даниел Киряков, мениджър „Комуникации и връзки с институциите", АТК. След два дни на презентации те решиха, че ще отличат още два проекта, които постигнаха високо комплексно представяне.

Двата отбора-финалисти са:

Екип HRCP 1, който предложи разрастване на бизнеса извън България в областта на лидерски обучения чрез платформа, която да допълва водените от фасилитатор програми. Тя дава и възможност за самостоятелно личностно развитие. Екипът, разработил идеята за навлизане в Румъния, е в състав: Калин Червенков, Стас Узунов, Дейвид Дончев (и тримата са от „Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас) и Даниел Тодоров, Американски университет в България. Техни ментори са управляващите партньори на HR Consulting Partners Йоана Йорданова и Златина Кушкиева.

Вторият екип е Kamenitza 2, които разработиха модел за прогнозиране на потребление на ток, вода, пара и въглероден двуокис в бирена фабрика. В техния отбор са Любомир Начев, Здравко Пашов, Ясен Спасов и Атанас Пожарлиев с ментор Димитър Найдев, World Class Supply Chain Manager в „Каменица" АД.

Това бе първият съвместен хакатон на Американска търговска камара в България (АТК) в партньорство с Технически университет София и Стопански факултет към СУ „Св. Климент Охридски", с който се надграждат предишни общи инициативи.

Събитието постигна целите си за сближаването между образователните програми във висшите училища и нуждите на бизнеса в страната, отчитат от Камарата.

За състезанието се записаха 96 студента от двата партниращи университета, както и от ТУ-Пловдив, Американския университет в България и от „Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Бяха сформирани 18 отбора и с тях работиха 20 ментори от компаниите-участници, както и ментори от двете висши училища.