Англичани и българи празнуват заедно на Острова
Секция: СВЯТ
03 Март 2024 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Англичани и българи празнуват заедно на Острова

/КРОСС/ Макар да са на хиляди километра от България, сънародниците ни във Великобритания празнуват Националния ни празник. В събота вечер имаше голям фолклорен фестивал в Северен Лондон.

Предстои откриване на изложба „Древните съкровища на България" и концерт в посолството. В българските събирания се включват и доста чужденци. Повечето от тях са се влюбили в родината ни чрез български фолклор.

Поли Хънт пее в Лондонския български хор. 2/3 от хористите в него са чужденци, но изпълняват песните ни без грешка. „Това, което харесвам в българската музика, е че е толкова разнообразна. Имам много любими песни, но обичам прочувствените, например как пеем „Девойко мори хубава" и „Прощавай мамо". Имаме и наистина усмихнати, оптимистични песни, за танцуване, весели песни с високи тонове и забавен ритъм", казва Поли Хънт.

„Чух тази музика за първи път преди много години и наистина ме порази. Тя е много силна, има някаква дива енергия, голяма колкото планина. Обичам тези нестандартни ритми. Това е някакъв вид освобождаване на енергия, като едновременно с това я опитомявате. Сякаш поставяте юзди на тигър", подчертава Бърнърд Бърнс.

Бърнърд Бърнс ръководи грузински хор, но всяка седмица ходи и в българския в Лондон. „Постепенно Деси - нашият ръководител, ни учеше на този стил и техника на пеене. Тя е прекрасен учител. И когато за първи път се присъединих към хора, бях просто зашеметен, когато я слушах как пее. Тя е направо сила на природата", допълва той.

Чужденците не само са се научили да пеят. „Чубрица е вид билка, която сме опитвали в България и е много вкусна. Накрая на една от песните ни има закачка - казваме чубрица все едно кихаме сякаш сме подушили билката", казва Поли.

Брайън Хърст пък първо се влюбва в българка, а след това и в нашенските хора. От години танцува в лондонския ансамбъл „България".

„Срещнах моята приятелка Зорка преди 10 години и отидохме на купон, и там бяха всичките български момичета, както и нашата ръководителка Ива. Всички ме попитаха: „Защо не опиташ да танцуваш български танци?" И ето ме сега тук и още не мога да спра, защото това е много полезно и като фитнес. Всъщност, не мога да танцувам, но продължавам да се старая и да опитвам. И мисля, че това ме държи във форма", разказва той.