„Капитан Петко войвода“ – от 3 март в 19:30 часа всеки делничен ден по Bulgaria ON AIR
Секция: КУЛТУРА
03 Март 2024 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Капитан Петко войвода“ – от 3 март в 19:30 часа всеки делничен ден по Bulgaria ON AIR Знаковата българска поредица вълнува зрителите в 12 серии

/КРОСС/ Броени дни остават до старта на биографичната историческа драма в ефира на Bulgaria ON AIR - „Капитан Петко войвода". От 3 март и всеки следващ делничен ден в 19:30 часа зрителите ще си припомнят живота на българския революционер Петко Киряков.

Произведението представя българската идентичност и е разпределено в три части: Хайдутин, Комита и Мирен живот. Историческите факти са съществена част от съдържанието на сериала, като поредицата се създава по случай 1300-годишнината от основаването на българската държава. Макар и няколко пъти Васил Михайлов да отказва главната роля, образът на Петко Киряков превръща актьора в една от най-големите звезди на българското кино от тези години. Хората в цялата страна му се радват, когато го срещнат, и продължават да го питат за войводата. В сериалът Михайлов сменя 37 костюма и снима на десетки места.

„Капитан Петко войвода" започва през 1861 г. в малкия планински град Доганхисар, където живее семейството на Кирко Каракиров и показва трудния живот под властта на Османската империя. Сред 8-те деца на Кирко е и 17-годишният Петко, който решава да поеме нов път в живота си и да отмъсти за убитите от бея свои роднини. Петко се връща по родните места, събира старите си другари и започва да мъсти на турците, посегнали на честта и живота на българите.

Пътят на революционера Петко Киряков е отрупан с много премеждия и оставя траен белег в историческата памет. Във втория епизод Петко се заселва в далечен край, където никой не го познава. Бившият хайдутин се е оженил за красивата гъркиня Елена от Енос, която му е родила син, и се е отдал на мирен труд. Един ден на хармана, където вършее, идват турски заптиета. Единият от тях задиря жена му и го праща за вода. Петко убива придружилия го турчин, но другият успява да избяга. Петко отново е принуден да търси убежище в гората, а жена му отказва да го придружи, оставайки да се грижи за малкия им син.

С рекорден за времето си бюджет, над 5 милиона лева, знаковата българска поредица включва 12 серии, всяка от които трае 80 минути. Режисьор на „Капитан Петко войвода" е Неделчо Чернев, а сценарият дължи своя успех на Николай Хайтов.