Проф. Веселин Методиев: Думата „саможертва“ за хората на ХІХ век е абсолютно реална и истинска
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Март 2024 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Веселин Методиев: Думата „саможертва“ за хората на ХІХ век е абсолютно реална и истинска

/КРОСС/  Думата „саможертва" за хората на ХІХ век е абсолютно реална и истинска. Сега идеята за това не е близка до нас, съвременните българи. Това каза историкът проф. Веселин Методиев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Съвременният човек не е готов да жертва частния си интерес в името на общото благо.

Свободата не трябва да бъде свързвана с определена представа за признателност към другите, смята проф. Методиев. Българската свобода е резултат от жертвата на хилядите българи, дали живота си за Родината. „Свободата е дошла благодарение на усилията на толкова много хора в онова време и след това е отстоявана в годините след 1879 г. при модерното българско княжество от тези, които Симеон Радев нарича „строители на съвременна България. Тези хора са притежавали идентичност, представа за себе си и общото по един наистина прекрасен начин, който е хубаво ние да учим колкото се може по-добре", заяви той.

Според него ненаучен остава урокът от историята за дипломатическите манипулации и спекулативните представи за миналото. „По простата причина, че не са преподавани. Част от българите оценяват свободата и са готови да дадат от себе си, за да я съхраняват днес. Готови са всеки ден да бранят демокрацията, което е едно от най-големите постижения на българската свобода", допълни проф. Методиев.