Българска делегация посети българското село Заря в Одеска област
Секция: СВЯТ
03 Март 2024 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българска делегация посети българското село Заря в Одеска област

/КРОСС/ Българска делегация начело със заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова посети българското село Заря (Камчик) в Саратска община, Белгородднестровски район на Одеска област на 3 март - Деня на освобождението от османско иго. Посещението е в рамките на събитията, посветени на националния празник на България и организирани от Генералното консулство на България в Одеса и Националния пресклуб на БТА в Одеса.

Българската делегация, която включва декана на геолого-географския факултет на СУ "Свети Климент Охридски" Климент Найденов, столичния общински съветник Драговмир Младенов, генералния директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-генералния директор Жени Друмева, българските съвременни писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова, бяха посрещнати от директора на местното селскостопанско предприятие "Дружба" Георгий Чикликчи и ганералния консул на България в град Одеса Светослав Иванов.

"Гордея се, че тук има българи, които носят България. България е там, където българите пазят традициите. Имате изключително богат музей, в който видях предмети от моето детство от село във Видинско. Това, което ни показахте днес, особено в това тежко време за Украйна, е много важно. Вие тук пазите традициите, помните миналото и имате съпричастност. Това е нещо, което виждам тук в цялата ви общност", каза в своето приветствие Росица Кирова.

Тя подчерта, че това, което е видяла в залата по време на репетиция на малките деца от танцовия състав, е удивително. "Когато попитах, какво правят, обясниха ми, че се готвят за празника. Тук, по празниците, вие се събирате и гледате своите деца, своето бъдеще. Това е и наше бъдеще - бъдещето на България", допълни заместник-председателят на Народното събрание и поднесе мартеници за жителите на българското село.

В рамките на посещението генералният директор Кирил Вълчев представи броя на списание "Лик", посветен на Алеко Константинов, и дари за културно-образователните учреждения в селото броеве.

От името на Софийския университет "Свети Климент Охридски" и обществено сдружение, начело със Серина Маркова, за местното българско неделно училище бяха дарени два лаптопа, книги и мартеници.

Съветникът на столичния общински съвет Драгомир Младенов поднесе икона на Свети Иван Рилски за неделното училище, което е подарък от ректора на Софийската духовна семинария. "Благодаря ви, че можем да видим тук другата България. Това, което пазите 200 години и 8 поколения българи е гордост", каза той.

За високите гости беше представена информация за историята на създаването на българското село до паметника на първите преселници, открит през 2021 г. Преподавателката по български език в местното училище Елена Арнаутова разказа за традициите и обичаите, за бита и живота през близо 200-годишния период на българите в селото. Всичко това е събрано и подредено в голям музей в местния дом на културата, начело с директора Ирина Стоянова.

Своите умения показаха участниците в народния ансамбъл за български народни инструменти "Хоро" с ръководител Васил Ганев. Учениците представиха изпълнения на българска народна музика. Същия ден в голямата зрителна зала имаха репетиция децата от най-малката танцова група към българския народен танцов състав "Камчик" с ръководител Светлана Сулакова.

Домакините Георгий Чикликчи и Иван Стоянов благодариха на българската делегация за вниманието и дарението. Те подчертаха, че посещението на високите гости от българския парламент, Софийския университет, столичната община и БТА е изключително важна подкрепа за българската общност особено сега, по време на войната в Украйна.