146-ата годишнина от Освобождението на България се отбелязва тържествено
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Март 2024 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
146-ата годишнина от Освобождението на България се отбелязва тържествено

/КРОСС/ С издигане на Националното знаме на Република България пред паметника на Незнайния воин и поклон в знак на преклонение към загиналите за национално освобождение и обединение, започнаха честванията на Трети март в София. В ритуала участваха представителни подразделения на Националната гвардейска част със знамената-светини и Гвардейският представителен духов оркестър.

В присъствието на министър-председателя Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и кмета на София Васил Терзиев българският трибагреник беше издигнат под звуците на химна на Република България. В чест на Националния празник беше произведен артилерийски салют от 20 залпа.

Пред паметника на Незнайния воин в столицата бяха поднесени венци и цветя. На тържествения ритуал присъстваха министри, народни представители, висши офицери от Българската армия, духовници, представители на дипломатическия корпус, членове на военно-патриотичните съюзи, много граждани.

В 12.00 ч. беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента.

Военнослужещи от Българската армия участваха в честванията по повод Националния празник на Република България в цялата страна. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината и поднесоха венци и цветя.

Тържествената проверка (заря) в чест на 146-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание". В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената проверка (заря) е бригаден генерал Димитър Хлебаров - командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (КИПКО).