Здравко Здравчев: Липсва единение на българския народ
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Март 2024 06:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравко Здравчев: Липсва единение на българския народ Това каза човекът, в чиито вени тече кръвта на Софроний Врачански, Раковски и Райна Княгиня

/КРОСС/ Липсва единение на българския народ. Докато сме разединени и често служим на чужди господари, нашата съдба няма да е добра. Трябва да оценим какво притежаваме. Това е една от най-хубавите държави, с много висока култура. Това каза снощи Здравчо Здравчев, който е наследник на шестима българи, които се изучават в учебниците по история, в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

За споровете около Трети март Здравчев припомни, че резултатът от тази освободителна война е много спорен. „Русия дарява на Сърбия две български епархии - Нишка и Пиротска, които имат български владици. Русия подарява на Румъния Северна Добруджа. Ние губим 4 млн. население и едни от най-плодородните земи", допълни Здравчев.

Според него тази дата не е удачна за национален празник. „Много по-добра дата е Съединението на България 6 септември, защото това е българско дело", смята той.

Здравчев е направил родословно дърво за музея на Райна Княгиня в Панагюрище, където е изследвал историята на своя род от близо 200 години назад. В него са Софроний Врачански, княз Стефан Богориди, Гавраил Кръстевич, Георги Мамарчев, Георги Раковски и Райна Княгиня. Най-отдалеченото поколение е сестрата на Софроний Врачански, която е негова прабаба през 9 колена.

„Райна Княгиня е избрана от панагюрци да бъде пратена да учи в Стара Загора, защото е високообразована и много сръчна в бродирането. В деня на въстанието, когато я качват на черен кон с развято знаме и заедно с войводата обикалят Панагюрище, това е началото на Априлското въстание. Тя участва след това в боевете - носи храна, леят куршуми. Когато турците разбират за въстаниците и хората, които им помагат, всички се скриват. Тя е арестувана, пребита. Спасява я американският журналист Джанюариъс Макгахан, който пише „Писма от ада", обикаля всички места на въстанието, среща се с нея в затвора на Пловдив. В Лондон има протест в защита на Райна Княгиня. Като я описва - красива, високоинтелигентна, Макгахан завършва с едно изречение: „дали се е родил мъж, достоен за тази жена". Като прочетох това, разбрах в дълбочина какво е представлявала за един външен човек моята прабаба. Не случайно е национална героиня", разказа наследникът на велики българи.

Той допълва, че тя е дала наставление на своите синове, които отиват на война, да не убиват напразно.