Дъжд и сняг през новата седмица
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Март 2024 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дъжд и сняг през новата седмица

/КРОСС/ До средата на март времето ще е неустойчиво с характерните за ранната пролет температури и чести смущения с валежи от дъжд. Причина за това ще е динамиката в Средиземноморието, където ще се оформят области с ниско налягане.

В понеделник призори - мъгливо в равнинна част на страната. Видимостта ще се подобри около обяд, най-късно в Югоизтока. Денят ще е слънчев до ранния следобед, когато от запад облаците ще започнат да се увеличават и до вечерта ще покрият цяла България. Възможни са изолирани превалявания по планините. Сняг - над 2200 метра. Дневни температури - между 13 и 18 градуса.

Във вторник южно от нас ще премине средиземноморски циклон. През деня от рано ще завали в Югозападна България, а в хода на денонощието ще има валежи от дъжд почти навсякъде без крайните североизточни райони. Южно от Стара планина валежите в някои райони ще са в значителни количества. Денят ще е по-хладен, с температури следобед между 8 и 13 градуса.

В сряда облачността ще остане променлива, с по-съществени разкъсвания в Западна и Централна България. Именно там обаче до вечерта ще има временни заоблачавания с кратък локален валеж от дъжд. Сняг - високо в планините на Югозапад.

В четвъртък и петък Балканите ще попаднат под влиянието на пореден циклон. Валежите от него ще са в четвъртък, по-значителни в Западна и Централна България. Сняг - над 1500-1600 метра. Ще нахлуе и порция студен въздух от североизток. Някои метеорологични модели за прогнозиране допускат в нощта срещу петък да падне сняг и в някои по-ниски, предпланински райони на Стара планина. И през двата дни в топлите часове температурите ще са между 5 и 10 градуса, а рано сутрин - около нулата.

Почивните дни се очертават по-спокойни с понижена видимост призори и повече слънце до ранния следобед. В нощта срещу неделя ще превали дъжд в западните райони. Температурите ще се повишат и ще са между 8 и 13 градуса в събота и между 13 и 18 в неделя.

След 10 март ще има 2-3 ветровити дни с мощни средиземноморски ветрове с фьонови прояви по северните планински склонове. Температурите ще се повишат до нива около 20 и малко над 20 градуса. Около средата на следващата седмица ще задуха силен северозападен вятър, с който отново ще нахлуе по-студен въздух. Ще има 1-2 дни с валежи от дъжд. След това, в средата на март дневните температури ще се понижат до интервала 5-10 градуса.