Манифест „Действие за редките“ (за редките болести)
Секция: Здраве
04 Март 2024 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манифест „Действие за редките“  (за редките болести) Инициатива „Действие за Редките“ се изпълнява в рамките на проект „Права и ценности“ и е финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество - София“

/КРОСС/ С наближаването на изборите за Европейски парламент гражданските организации на хората живеещи с редки болести в България призовават българските политици да спазват европейските ценности за равенство и солидарност, и за осигуряване на правото им за закрила на здравето. Днес, 30 млн. души в Европа, от които 450 хил. души в България, живеят с някое от 6000 - 8000 редки заболявания. Повечето редки заболявания са хронични, прогресиращи, дегенеративни, инвалидизиращи и често животозастрашаващи, и оказват дълбоко въздействие върху ежедневния живот на засегнатите лица и семейства. Редките болести включват и редките видове рак, тъй като хората живеещи с тях са изправени пред същите предизвикателства и трудности, свързани с рядкостта на заболяването им. Редките болести са област, в която действията на Европейския съюз (ЕС) имат изключителна добавена стойност, тъй като знанията и данните са разпръснати и оскъдни, а самостоятелните национални действия са неефективни.

Гражданските организации, застъпващи се за правата на хората с редки болести от България, призовават кандидатите за Европейския парламент, за бъдещата Европейска комисия, както и всички политици и нормотворци на национално и европейско ниво, за активно Действие за Редките, чрез приоритетно включване на дейности за хората с редки болести в техните политически програми. Организациите на хората, живеещи с редки болести в България, призовават българските политици и институции за преодоляване на слабото действие от страна на държавата ни по въвеждането на политиките на ЕС в здравеопазването на национално ниво и на неефективния начин на взаимодействие с гражданските организации в тази област.

Нашите политически искания са в следните 9 приоритетни области:

1. Национална и Европейска политическа рамка .

2. Ранна, бърза и точна диагностика.

3. Навременен, равен достъп до високоспециализирано здравеопазване.

4. Навременен достъп до иновативни терапии.

5. Цялостна грижа през целия живот.

6. Основана на нуждите на пациентите изследователска и развойна дейност.

7. Събиране и употреба на данни на пациента в полза на обществото.

8. Достъп до участие в клинични изпитвания.

9. Легитимно гражданско участие.

Конкретните ни искания по всяка една от приоритетните области са, както следва:

1. Национална и Европейска политическа рамка

▪ Включване на редките болести в националната здравна стратегия. ▪ Съставяне на национален план за действие за редките болести. ▪ Актуализиране на националните нормативни документи, чрез които се въвеждат политиките за хората с редки болести. ▪ Присъединяване на българския министър на здравеопазването към министрите на здравеопазването от 22-те държави -членки на ЕС, призоваващи за съставяне на общоевропейски план за редките болести за постигане на съизмерими цели в отделните държави в ЕС. ▪ Включване на български представители в бъдещия Европейски парламент към групата на парламентарните застъпници за хората с редки болести.

2. Ранна, бърза и точна диагностика

▪ Преодоляване на неравенствата в достъпа на българските пациенти до ранна и точна диагностика на редките болести. ▪ Координация от страна на Министерството на здравеопазването на единен подход за диагностика, чрез насърчаване на сътрудничеството между специализираните доставчици на здравни услуги и най-вече на сътрудничеството в рамките на Европейските референтни мрежи (ЕРМ) по редки болести, за споделяне на най-добри диагностични практики между държавите-членки и осигуряване насочването на пациентите от диагнозата до високоспециализираните грижи. ▪ Актуализиране на стандарта по медицинска генетика, свързаната регулация и диагностичните алгоритми и показанията за генетични изследвания. ▪ Да се предложи проект на „Национална програма за масов генетичен скрининг при новородените и селективен скрининг при високо-рисковите новородени". ▪ Да се преодолее дискриминационния подход позволяващ финансирането на генетичните изследвания единствено на децата до 18 г. възраст, като се осигури финансирането на диагностичните изследвания за хората с редки болести от всички възрастови групи.

3. Навременен, равен достъп до високоспециализирано здравеопазване

▪ Да се преодолее „националната лотария" в достъпа на българските пациенти до високоспециализирани здравни грижи, породена от значителното изоставане на България по въвеждането на политиките на ЕС за редките болести. ▪ Българските здравни власти в лицето на МЗ и Народното събрание да положат всички усилия за интегрирането на ЕРМ в националната здравна система и така да способстват за подобряването на здравните резултати за хората с редки заболявания. ▪ Да се осигури достъпа на българските пациенти до наличния на територията на ЕС високоспециализиран експертен опит по редки заболявания: В 19-те области на медицината от общо 24-те от обхвата на ЕРМ, в които България няма участие с лечебнодиагностични звена, здравните власти да идентифицират такива с потенциал за бъдещо пълноправно участие и активно да подпомогнат тяхното включване по възможния към настоящия момент формален начин (напр. участието на лечебни или диагностични звена като подпомагащи партньори в ЕРМ; разкриване на национален хъб за достъп до експертиза в ЕРМ за пациенти, за които не съществува експертен център от България в ЕРМ и за пациенти с ултра редки диагнози). ▪ Да се осигурят устойчиви инвестиции от бюджета на държавата за укрепване на капацитета на експертните центрове и подобряване на компетенциите, управлението и услугите, предоставяни чрез тях.. ▪ Да се осигури участието на представителите на пациентите участващи в дейността на ЕРМ в процесите по формирането на политики относно редките болести и дейността на експертните центрове. ▪ Да бъдат разписани „пътища на пациента" така, че всички заинтересовани страни да имат поглед върху стъпките в диагностиката, терапията и проследяването на пациентите с редки заболявания и редки видове рак.

4. Навременен достъп до иновативни терапии

▪ Отчитайки че, понастоящем в общоевропейски план само 6% от редките заболявания имат одобрени лечения, като за 69% от пациентите това лечение е само симптоматично, българските здравни и регулаторни власти да се ангажират систематично с пациентите и техните представители на всички етапи от научноизследователската и развойната дейност и регулаторните процеси. ▪ Представителите на българските институции, участващи в работата на ЕС, и българските представители в Европейския парламент - да участват активно в създаването от страна на ЕС на стабилна нормативна фармацевтична рамка, съсредоточена върху незадоволените нужди на пациентите, насърчавайки иновациите и достъпа до трансформиращи достъпни лечения, включително чрез програми за ранен достъп, състрадателна употреба, ранни диалози и засилено сътрудничество при ценообразуване и възстановяване на разходи, подкрепени от унифицирани европейски методи за закупуване (особено в случаите на лекарства-сираци). ▪ Да се дефинират и въведат конкретни политически и законодателни мерки за установяване на път на пациента за достъп до авангардни лекарствени терапии, които могат да се доставят и прилагат само в някои специализирани центрове в целия ЕС. ▪ Да се осигури продължителност на терапията и достъп на пациентите над 18 години до терапии , които към настоящия момент са достъпни за пациентите под 18 години.

5. Цялостна грижа през целия живот

▪ Да бъдат признати нуждите от грижи през целия живот на хората, живеещи с рядко заболяване и техните семейства. ▪ Да се разработят цялостни пътища за грижи за лицата и семействата с редки болести, в т.ч. да се осигурят добре обучени доставчици на здравни и социални услуги. ▪ Да се участва в споделянето и възприемането на добри практики за подобряване на националните рамки за оценка на уврежданията, за да се гарантира, че няма пропуски в интегрирането на сложни заболявания, причиняващи увреждания. ▪ Да бъде призната общността на хората с редки болести за уязвима група със специфични нужди в контекста на националните политики за психичното здраве. ▪ Да бъде разпозната и призната значителната роля на ЕРМ за повишаването на осведомеността, обмяната на добрите практики и стандарти, обединяването на ресурси за изпълнението на здравни програми и плановете за действие за хората с увреждания. ▪ Да се осигури разкриването и функционирането на специализирани социални и социалноздравни услуги, които да подобрят качеството на живот на хората с редки болести. ▪ Спецификите на редките болести да бъдат интегрирани в Национална система за оценка на нивото на функциониране на дадено лице, в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. ▪ При експертната оценка на функционирането на човек с увреждане, причинено от рядко заболяване, освен ICF-CY (Международната Класификация на функционирането, уврежданията и здравето (версия за деца и младежи)), да се ползват и данните от Orphanet.

6. Основана на нуждите на пациентите изследователска и развойна дейност

▪ Да се осигури подкрепа за европейското междусекторно сътрудничество в изследванията на редките болести, по-специално в рамките на Партньорството за редки болести на Horizon Europe. Да се подкрепи финансово участието на одобрените от България институции в това партньорство ERDERA - Европейския алианс за изследвания за редките болести 2024-2031 г., Това ще позволи създаване на устойчива екосистема за научни изследвания и иновации, ориентирана към пациентите, за разработване на нови диагностични подходи и терапии, използвайки потенциала на здравните и научни данни, дигиталната трансформация на здравната система и споделяне на данните в европейското научно пространство. ▪ Да се инвестира в инфраструктури за напредък в изследванията, водени от нуждите на пациентите, като засилване на изследователския капацитет на експертните центрове чрез участието им в ЕРМ , включително за провеждане на клинични изследвания и изпитвания. ▪ Необходимо е да се популяризират сред българските учени и сред основните заинтересовани страни възможностите на наличните европейски научни инфраструктури за изследвания в областта на редките болести, като инфраструктурата за биобанкиране (BBMRI), транслационната медицина (EATRIS), EuroBio Imaging, биоинформатиката (Elixir) и клиничните проучвания (ECRIN). ▪ В областта на редките болести от критична важност за развитие на научните изследвания е подкрепата на диагностичните и научни звена за изграждането и поддържането на регистри с клинични данни и биобанки, както и включването им в дейността на българските хъбове на европейските научни инфраструктури и европейските референтни мрежи.

7. Събиране и употреба на данни на пациента в полза на обществото

▪ Да се подпомогне хармонизирането, оптимизирането и оперативната съвместимост на електронните здравни досиета на пациентите, за да се гарантира безопасно и навременно споделяне на здравни данни между страните в ЕС и да се улесни трансграничното здравно обслужване. ▪ Да се гарантира етичното използване на вторични здравни данни. Достъпът до трансгранични здравни данни следва да стане възможен в рамките на надеждна управленска рамка, основана на ясни правила и стандарти, с насоки от ЕРМ. ▪ Да се повиши цифровата здравна грамотност на хората с редки болести. ▪ Легитимните представители на пациентите с редки болести следва да бъдат включени в националните управителни органи на общоевропейските структури за здравни данни. ▪ Българските експертни центрове за редки болести да получат подкрепа за развитие на регистри с данните на пациентите, включително на тези с редките видове рак в съответствие с националните и европейски изисквания към тях

8. Достъп до участие в клинични изпитвания

▪ Да се признае ролята на експертните центрове в рамките на ЕРМ на необходими водещи звена в провеждането на клинични проучвания. ▪ Да се улесни разработването на цифрови инструменти, телемедицина и мобилно здравеопазване, за да се подобри достъпността и удобството за участниците в клиничните изпитвания на лекарства предназначени да удовлетворят непосрещнатите нужди на силно ограничен брой пациенти. ▪ Да се осигури достъп на българските пациенти с редки болести, в т.ч. и на тези с редки видове рак, до участие в клинични изпитвания на нови лекарствени терапии.

9. Легитимно гражданско участие

▪ Да се актуализира законовата и подзаконовата нормативна уредба гарантираща легитимното гражданско участие на представителите на пациентите и техните семейства в дейността на институциите: регулатори, надзорни съвети, комисии и др. ▪ Да бъде приета нормативна рамка за лобизма в Република България гарантираща защитата на обществения интерес. ▪ Да се създаде нормативната рамка за насърчаване на участието на гражданите и организациите на гражданското общество в създаването на обществени политики, за да се подпомогне изграждането на демократична устойчивост. Държавата да предостави възможности на гражданите и организациите на гражданското общество да участват ефективно в процесите на създаване на обществени политики, провеждани от публичните органи на местно, регионално и национално равнище, в съответствие с установените в ЕС стандарти и добри практики. ▪ Отговорните власти (в т.ч. властите в сферата на здравеопазването) да подкрепят активно дейността на гражданските организации на хората с редки болести, промотирайки работата им и ролята им в ЕРМ, както и ролята на представителите на пациентите и техните семейства за подобряването на здравето сред отделните пациентски общности. ▪ Властите, в т. ч. и здравните, следва да осигурят възможностите за организационна и финансова устойчивост на гражданските организации на хората с редки болести чрез програми с европейско и национално финансиране. ▪ Властите в България, отговорни за взаимодействие с гражданските организации и за гражданското участие, в т.ч. здравните власти, следва да заимстват от наличните добри практики на работа на паневропейските пациентски организации, в т.ч. от практиките на взаимодействие на тези организации с институциите на ЕС, и да гарантират законо съответствието на организациите и спазването на принципите за прозрачност и отчетност. ▪ Властите следва да осигурят експертните центрове и ЕРМ да демонстрират значимо участие на пациента, насоченост към пациента и овластяване чрез признаване на ролята на пациентите, като експерти по опит и съпродуценти на знания.

Манифестът „Действие за Редките" е подкрепен от организациите:

1. Сдружение „Ретина България"

2. Българска Хънтингтън Асоциация

3. Сдружение „Заедно срещу саркома"

4. Национално сдружение на пациентите с митохондриални заболявания

5. Българско Сдружение "Синдром на Мошковиц"

6. Фондация „Българска асоциация на пациентите с нарколепсия"

7. Сдружение „Асоциация лицеви аномалии - АЛА"

8. Сдружение „Асоциация Хипофиза"

9. Фондация "Наталия"

10. Сдружение „Редки болести България"

11. Българско Сдружение Лимфом

12. Фондация "Калинки за живот - за децата с таласемия"