По повод 146-годишнината от Освобождението на България, БЧК организира поклонение пред Докторския паметник в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Март 2024 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По повод 146-годишнината от Освобождението на България, БЧК организира поклонение пред Докторския паметник в София

/КРОСС/ Официалната церемония е скромен акт на благодарност и признателност към подвига и паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част ще отдадат военни почести и ще застанат на почетен караул пред паметника на героите. Ще бъде отслужена и панихида в памет на българските и чуждестранните медици, загинали по време на войната.

В церемонията ще участва вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Покани са изпратени до министър-председателя акад. Николай Денков, министри, кмета на Столичната община Васил Терзиев, кмета на район „Оборище", политици, общественици и граждани. Цветя ще поднесат деца от 38 ОУ „Васил Априлов".

Докторският паметник е изграден през 1882 - 1884 г. в памет на загиналите през Освободителната война 1877 - 1878 медици и се намира в Докторската градина в София. Върху четирите страни на изпъкналите камъни са издълбани имената на 531 лекари и санитари загинали в Руско-турската война, повечето от които са работили в мисията на руския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.