Със средства по Програма „Развитие на регионите“ ще се подпомага борбата с климатичните промени
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Март 2024 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Със средства по Програма „Развитие на регионите“ ще се подпомага борбата с климатичните промени Заместник-министър Бонева участва в международна конференция за проблемите с градските топлинни острови

/КРОСС/ Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и Национален координатор на Дунавската стратегия Ангелина Бонева участва в международната конференция „Мерки за противодействие на градските топлинни острови". Тя е организирана в изпълнение на проекта BeReady с водещ партньор Асоциация за развитие на София. Проектът е финансиран по програма ИНТЕРРЕГ VI-Б „Дунавски регион" 2021-2027.

В своето изказване в рамките на откриващата сесия зам.-министър Бонева отбеляза значимостта на темата за климатичните промени и необходимостта от взимане на мерки за тяхното преодоляване в контекста на настоящата свръх урбанизация, презастрояване, повишено потребление на енергия и трафик. В този процес трябва да се включат всички заинтересовани страни - и на местно, и на национално ниво, за да се търсят локални решения в борбата с климатичните промени и прехода към зелена икономика.

Откроена беше ролята на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в подпомагането на процеса на климатична адаптация чрез Програма „Развитие на регионите" 2021-2027 г., по която за 10-те големи градски общини в страната е планиран финансов ресурс от 638,5 млн. лв. в рамките на първата процедура по приоритет „Интегрирано градско развитие". 30% от този ресурс ще бъде насочен към инвестиции, допринасящи за постигане на целите, свързани с изменението на климата. 203 млн. лв. например ще бъдат насочени към дейности за чист градски транспорт, изграждане на зарядни станции и велоалеи. Над 12 млн. лв. са планирани за инвестиции, свързани с цифровизация на транспорта за намаляване на емисиите на парникови газове. Ще се изгражда също зелена инфраструктура, за да могат градовете ни да дишат по-леко и да бъдат по-красиви.

В откриването на международната конференция участваха също министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и заместник-кметът на София Надежда Бобчева. Присъстваха представители на местни власти, неправителствени организации, образователни и научни среди.