Министър Тагарев и катарския му колега обсъдиха сътрудничеството в областта на отбраната
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Март 2024 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Тагарев и катарския му колега обсъдиха сътрудничеството в областта на отбраната

/КРОСС/ Министърът на отбраната Тодор Тагарев беше на посещение в Държавата Катар по покана на заместник министър-председателя и държавен министър на отбраната Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Визитата бе по повод провеждането на Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX - 2024" и на конференция за морска отбрана. В състава на българската делегация, водена от министър Тагарев, беше включен командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Развитието на взаимноизгодно и ползотворно сътрудничество в областта на отбраната беше във фокуса на разговорите на министър Тагарев и Н. Пр. д-р Халид бин Мухаммад ал-Атия. Срещата се проведе в първия ден от посещението в Доха, на 2 март, като продължение на установения конструктивен диалог и изградените отлични взаимоотношения между Република България и Държавата Катар. Двамата министри обсъдиха възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера и по-специално в областта на военно-техническото сътрудничество и военното образование и подготовка. Дискутирани бяха и актуални въпроси, свързани със сигурността в региона на Близкия Изток и света.

В Доха пред обучаеми от военната академия „The Joaan Bin Jassim Academy for Defence Studies" министър Тодор Тагарев изнесе лекция на тема „Черноморска сигурност".

В рамките на визитата си в Катар днес, 4 март, министър Тагарев участва в официалната церемония по откриването на 8-ото издание на Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX - 2024", на което са представени последните достижения и иновативни решения на световни компании от отбранителната индустрия в контекста на съвременните предизвикателства пред морската сигурност.


Международното изложение за морска отбрана „DIMDEX - 2024" се провежда на всеки две години под патронажа на емира на Държавата Катар Н.В. шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. На площ от 35 000 кв.м. 200 компании от отбранителната индустрия от Катар, Турция, САЩ, Италия, Франция, Германия, Великобритания, Китай и др. представят най-съвременните иновации и технологии в областта на морската сигурност, включително военна техника и кораби, оборудвани със системи за отбрана, както и системи за киберсигурност, за управление, комуникации и наблюдение на морското пространство, за борба с морското пиратство и др.