Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова е на посещение в Украйна
Секция: ПОЛИТИКА
04 Март 2024 18:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова е на посещение в Украйна

/КРОСС/ Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова е на посещение в Украйна.

Визитата започна на 2 март 2024 г. със среща с българската общност в село Заря. То е разположено на 115 км от Одеса. В Заря живеят около 5000 етнически българи, подредили са богат и красив музей, а българското неделно училище събира 210 деца.

„Тук българският дух е силен, а хората помнят с гордост своите корени. Те са запазили традициите и любовта си към България", заяви Росица Кирова по време на срещите с българската общност.

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова бе гост на отбелязването на 3-ти март от българите в Одеса. „Свеждаме глави в памет на жертвите на войната и си пожелаваме мирно небе над Одеса и Украйна", каза в словото си Росица Кирова.

В Одеса тя се срещна с учители в неделните училища, директора на българската гимназия в Болград, кмета на Болград, представители на български села и културни центрове, творци.

В българското консулство бе организирана изложба от генералния консул Светослав Иванов на творби на заслужилия художник на Украйна бесарабския българин Иван Шишман.

На 4 март заместник-председателят на Народното събрание се срещна с голямата и сплотена общност на българите в град Измаил.

Росица Кирова посети лицея в Измаил, където е преподавал Христо Ботев, държавния университет, където разгледа учебните зали на неделното българско училище, и поднесе цветя на паметника на Ботев.