Младата звезда Анастасия Кобекина с концерт в зала „България“
Секция: КУЛТУРА
04 Март 2024 20:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младата звезда Анастасия Кобекина с концерт в зала „България“

/КРОСС/ Две виртуозни музикантки - звезди на новото поколение ще зарадват меломаните с таланта си на 7 март. Световнопризнатата млада челистка, лауреат на конкурсите "Чайковски" и „Енеску" Анастасия Кобекина ще направи дебюта с и в София с Вариации Рококо за виолончело и оркестър от Чайковски. Диригентската палка е в ръцете на младата и вече обичана от столичната публика диригентка Вилиана Вълчева, която допълва програмата с Фантазия „Франческа да Римини" от Чайковски и Втора симфония от Шуман.

Известна с музикалното си безстрашие и „почти поразителна искреност" (The Strad), наречена от Le Figaro "ненадминат музикант", Анастасия Кобекина впечатлява със своята спираща дъха музикалност и техника, както и изключителната си гъвкавост и заразителна като личност.

През май 2023 г. Анастасия подписа изключителен договор със Sony Classical, а дебютният ѝ албум е планиран да излезе през този месец.

Акцентите на сезон 2023/24 за нея включват изпълнения с реномирани оркестри като оркестъра Тонхале - Цюрих, дирижиран от Пааво Ярви, DSO Берлин с Андрис Пога, радиооркестъра на Франкфурт с Аня Билмайер, Чешкия филхармоничен оркестър, дирижиран от Якуб Хруса, Националния оркестър на Капитолия, Националния оркестър на Белгия и турне с Kammerochester - Базел.

Изпълненията на Анастасия я отвеждат на престижни зали по целия свят, в това число Концертхаус - Амстердам, Линкълн център, Концертхаус - Bерлин, Тонхале -Цюрих и др.

Като солист Анастасия си сътрудничи с уважавани оркестри като Виенския симфоничен оркестър, оркестърът на BBC, Камерата Балтика, Хамбургски симфоничен оркестър, Кралската Филхармония - Ливърпул, Симфоничен оркестър на Барселона и Национален оркестър на Ил дьо Франс. Тя е работила с известни диригенти, включително Кшищоф Пендерецки, Хайнрих Шиф, Омер Меир Уелбер, Владимир Спиваков, Шарл Дютоа, Жан-Кристоф Спинози и Дмитрий Китайенко.

Анастасия е постигнала признание на международни конкурси като "Чайковски"(Санкт Петербург 2019) и Конкурса Енеску (Букурещ 2016). Наградата „Ленард Бърнстейн" тази година беше присъдена на младата виолончелистка.

Избрана е за BBC New Generation Artist от 2018-2021 г. и получава престижната Borletti-Buitoni Награда - Trust Artists през 2022 г.

Анастасия започва да учи виолончело на 4-годишна възраст. Учи при Франс Хелмерсън и проф. Йенс-Петер Майнц в Германия, преди да продължи обучението си в Париж с Жером Перно.

Кобекина свири на виолончело Страдивариус от 1698 г., щедро заето от Фондация Страдивариус Habisreutinger.

Вилиана Вълчева е сред изявените днес млади български диригенти. Получава средното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов" в родния си град Варна със специалност „пиано", след което продължава обучението си в Швейцария - в „Hochschule der Künste" в Берн, дипломира се в клавирната катедра (2001). Завършва Музикалната консерватория в Нюшател със специалности клавирен съпровод и акомпанимент (2004), Музикалното висше училище в Люцерн с бакалавърска степен по оперно-симфонично дирижиране, музика и фагот при проф. Тюринг Брем, проф. Ахим Фидлер, проф. Беат Блетлер (2008). Дипломира се и като музиколог в Университета в Берн (2011).

Завършва с отличие магистратура по оперно-симфонично дирижиране в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихската опера проф. Ралф Вайкерт. Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез.

През годините от 2008 до 2014 получава престижната стипендия на „Zeno-Karl Schindler" (Женева) за средновековна немска музика, както и стипендията „Richard Wagner-Stiftung-Bayreuth" за изучаване творчеството на Рихард Вагнер.

Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в гр. Кадакес (Испания), активен диригент е в Берлинския форум „Das Kritische Orchester", сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, измежду които Берлинската филхармония, Мюнхенска филхармония, „Bayerische Rundfunk" оркестър, Дрезденската капела.

През 2013 започва работа в Люцернския оперен театър като репетитор и асистент на главния диригент, където е ангажирана три творчески сезона. Същата година е сътрудник в нова продукция на Цюрихската опера с главен диригент Фабио Луизи.

През 2014 по покана на артистичния консултант на Варненската опера - диригента Борислав Иванов, Вилиана Вълчева става щатен диригент в родния си град, където реализира нови постановки като „Андре Шение" от Джордано, „Адриана Лекуврьор" от Чилеа, „Норма" от Белини, „Лучия ди Ламермур" от Доницети, „Дон Жуан" от Моцарт и мн. др.

През януари 2018 дебютира на сцената на театър „Франческо Чилеа" в Реджо ди Калабри (Италия) с Реквиема на Джузепе Верди, а по-късно същата година поставя операта „Норма" на Белини с огромен успех. Вилиана Вълчева дирижира успешно в Операта в Пловдив, Биел/Солотурн (Швейцария), част е от състава на „Кнобелсдорф" ансамбъл при Щатскапеле Берлин. От 2021 е щатен диригент и на сцената на Държавна опера - Русе, а през януари 2022 дебютира и със Софийската филхармония.

През юли месец 2022, по покана от именития аржентински тенор и диригент Хосе Кура взима участие на първото издание на фестивала „Палешак" в гр. Оребич (Хърватия).

През сезон 2023/2024 Вилиана Вълчева дирижира приетата възторжено българска премиера на мюзикъла „Семейство Адамс" в рамките на фестива „Opera open" - Пловдив, участва и в летния фестивал „Symfonia Umenia" в Братислава с ансамбъла на „Щатскапеле Берлин".

Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим.