Пускат новата отсечка Макреш - Бела от магистралата Видин-Ботевград
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2024 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пускат новата отсечка Макреш - Бела от магистралата Видин-Ботевград

/КРОСС/ Движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин - Ботевград ще бъде пуснато днес, 5 март, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на място, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Участъкът е с дължина 13,6 км и започва от разклона за Макреш и е до Бела. Преминава по ново трасе, извън обхвата на първокласния път I-1. Със завършването на обекта интензивният транзитен трафик вече няма да преминава през гр. Димово и с. Бела като по този начин се повишава безопасността на движение в региона. Обектът е завършен, издаден е Акт 15 и предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16 и разрешението за ползване. Платната са с по две летни за движение, аварийна лента, като в определени участъци с по-големи надлъжни наклони е изградена лента за бавно движещи се товарни автомобили. Новият участък е с габарит на магистрала с две платна за движение в посока, със средна разделителна ивица и банкети.

Такава ще има между 36-ти и 39-ти км в платното за Видин и между 39-ти и 44- ти км в посока Ботевград. В участъка са изградени 2 пътни възела - п. в. „Макреш" при 36-ти км, и п. в. „Бела" - при 46-ти км. Чрез тях ще се осъществява връзката с останалите пътища в региона. Построени са редица съоръжения - мост над река Арчар с дължина над 118 м, два виадукта по 205 м и 218 м, пътни и селскостопански подлези и надлези, включително и ж. п. надлез над ж. п. линията София - Видин, водостоци и т. н. В близост до пътен възел „Бела" ще бъде изграден контролен център за управление на трафика по бъдещата магистрала. Новият участък е изграден изцяло със средства от републиканския бюджет. Изпълнител е „Автомагистрали" ЕАД.

През 2020 г. Агенция „Пътна инфраструктура" възложи по чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки на държавното дружество допълнителното проектиране и изпълнението на строително-монтажните работи на 65,8 км от път I-1 Видин - Ботевград, в участъка между пътен възел „Макреш" и обходния път на гр. Монтана.

Трасето е разделено на 5 участъка и първият завършен е от п. в. „Макреш" до п. в. „Бела".

Стойността на строително-монтажните работи на 13,6 км участък е близо 341,2 млн. лв. с ДДС.