БНТ инициира кампания по кръводаряване
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Март 2024 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ инициира кампания по кръводаряване

/КРОСС/ Българската национална телевизия инициира национална кампания по кръводаряване, заедно с Националния център по трансфузионна хематология, под патронажа на Министерството на здравеопазването.

Провокирани от сигналите и молбите за репортажи на граждани във връзка с недостига на кръв и кръвни продукти в България, ние, като обществена медия, искаме да дадем своя принос и да подпомогнем кръводаряването, като висша форма на благородство, израз на солидарност и общественозначима кауза, която спасява човешки животи.

Основната цел на кампанията е да повиши културата на кръводаряване: да разясни защо е важно да се дарява кръв, да популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване, както и да насърчи активно участие и позитивно отношение към акта на кръводаряване.

Кампанията ще бъде реализирана в предавания на Дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ, сред които "България в 60 минути", "Денят започва" и други.

Как точно ще се реализира кампанията и къде ще се проведе, за да разяснят повече подробности в студиото на "Денят започва" гостуват Мариана Векилска и Илияна Първанова от фондация "Светулки за живот".

За начало е определена датата 5 март във Варна, а финалът ще бъде на 28 април в София с мобилен пункт за кръводаряване в лекарския кабинет в сградата на БНТ на ул. "Сан Стефано" 29, където всички граждани, включително служителите на БНТ, могат да дарят кръв в предварително определен часови интервал.